sourze.se

Palestinierna ljuger och världen tror dem

"Vad är det som gör att omvärlden genast tror på att 1.300 palestinier, de flesta av dem civila, har dödats när internationell media förmedlar nyheten? Är det lättare att tro på palestinska lögner när man är anti-Israel och kanske antisemit?"

Den 15e februari har IDF, den israeliska armén, publicerat sin redogörelse om antalet palestinier som har dödats i striderna. Medan palestinier har sagt att 895 civila av nästan 1.300 har dödats, det vill säga mer två tredjedelar, IDF räknar antalet dödade civila till en ungefär en tredjedel.

Omvärlden har fått ett avsevärt förvrängt intryck av siffrorna på grund av Hamas falska rapportering. Till exempel, fallet om FN-skolan i Jabalya den 6e januari, som Hamas rapporterat om som en direkt beskjutning av skolan med granateld och mer än 40 döda, de flesta civila. Faktum är att 12 personer dödades vara 9 beväpnade Hamas kombattanter och 3 icke-kombattanter. FN skolan som först rapporterade at granaten hade slagit ner inne i skolan tog senare tillbaka sitt påstående. Den hade slagit ner utanför skolan och Hamas hade vägrat avslöja antalet och namnen på de döda. Israelisk stridfältsobservation hade endast registrerat ett fåtal bårar på platsen.

IDF som har utgått från Hamas siffror om 1338 döda har sammanställt en 200 sidors rapport som har identifierat de dödades namn, deras palestinska ID-nummer, omständigheterna kring deras död och deras eventuella tillhörighet till Hamas, Islamisk Djihad eller andra. 580 var kombattanter i Hamas eller i andra grupper. Ytterligare 300 - kvinnor, barn i 15 års ålder och män över 65 - var icke-kombattanter. 320 döda män återstår att identifiera men antas vara terrorister. Minst 2 kvinnliga terrorister försökte spränga sig själv i luften för att döda israeliska soldater. En av Hamas militärbefälhavares familj som vägrade lämna sitt hem dödades då denne vägrade flytta dem i säkerhet efter att ha blivit varnad. Brorsonen till Hamasregeringens hälsominister, som Hamas uppgav var sjukvårdare dödades den 4e januari i Gaza City. Han var egentligen registrerad som aktiv kombattant med vapen i hand.

Ingen eld riktades medvetet mot civila och alla ansträngningar gjordes för att minimera civila förluster. Varningar med flyktblad, telefonsamtal och "knockers" raketer utan stridshuvud utdelades för att få väck civila från stridsområdet. Vissa anfall fick aborteras. Miniaturiserade observationskameror i tennisballstorlek kastades in i hus för att se vad som fanns. Ett fjärrstyrt sexhjuligt miniatyrfordon försedd med 360 graders kamera användes i de trånga gatorna. Ett nytt midjestyrt "corner-shot" handeldvapen försedd med videokamera användes för att se det som fanns bakom väggar och hörn. Matador, ett granatvapen av israelisk konstruktion, användes för att öppna 50 till 100 cm hål i dörrar utan att skada det som fanns bakom.

Arméns resultat sammanställdes med Shin Bet, med information från Hamas hälsoministerium, media i Gaza och andra palestinska källor.

Vad är det som gör att omvärlden genast tror på att 1.300 palestinier, de flesta av dem civila, har dödats när internationell media förmedlar nyheten? Är det lättare att tro på palestinska lögner när man är anti-Israel och kanske antisemit? Är dessa lögner så väl underbyggda eller så trovärdiga? Eller är omvärlden alltid beredd att tro det värsta om Israel?

Till och med "seriösa" palestinska källor ledda av Israels förhandlingspartner Mahmoud Abbas utnyttjade tillfället att stödja påståendet och krävde att Israeliska ledare, med vilka han förhandlar, skall ställas inför internationell domstol. Det är inte svårt att se genom hans intention; bättre relationer till sitt eget folk och Hamas! För övrigt, vilken domstol skall döma om Hamas brott mot mänskligheten och mot krigets regler?
Sanningen är det första som dör på slagfältet, sägs det! Detta gällde för den "påstådda" massakern i Jenin, som palestinierna kallar den. Detta gäller Hamas påstående om israeliskt krigsbrott i Gaza. Detta gäller, komiskt nog, Hamas seger över Israel i Gaza. Allt detta ligger nu i omvärldens hjärntvättade undermedvetna. Påhittade förfärliga historier under krig är ett vapen som användes av flera parter, till och med, som mottema av Förintelseförnekare.

Det är många som är förberedda på att tro de stora, opinionsskapande nyhetsorganisationernas tragiska farser än att lyssna på Israels röst i saken. Den tycks vara alltför korrekt och därmed ointressant, medan palestiniernas sagor är ganska trovärdiga, speciellt när dessa ackompanjeras av skickligt iscensatta begravningståg och rabiata demonstrationer utan värdighet. Israel fortsätter informera världen om sin version och folk kommer att lyssna till den någon gång.

Palestinsk propaganda är lömsk just därför att den använder sig av folks brist på information om det som verkligen händer. Trots att ha begått otaliga terrorhandlingar i sextio år uppfattas palestinier som utövare av en förlagsrätt i att presentera sig själva som stackare och använda det kortet som ett vapen mot Israel. Nyhetsförmedlare borde veta långt bättre än att transportera palestinska siffror om antalet döda, speciellt dem som härstammar från Hamas i Gaza.

Det kan vara intressant att lyssna på Shimon Perez senaste kommentar om att det tydligen var fel att ha lämnat Gaza som en good-will gest för fred. Sett i backspegeln kan detta stämma. Vad kan man få för framtidsbild om man vrider samma spegel framåt och tänker på att lämna Västbanken på samma sätt? Det skulle kunna bli ett ännu större och kanske ödesdigert fel.


Om författaren

Författare:
Ishak Haskiya

Om artikeln

Publicerad: 19 feb 2009 14:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: