sourze.se

Regeringen får svårt att inte spräcka budgeten

"Anders Borg var inställd på att inte göra det misstag som tidigare borliga regeringar, det vill säga sätta landet i skuld. Han ville hålla budgetdisciplinen samtidigt som han vill sänka skatterna för sina egna väljare."

Alliansen kom till regeringsstolarna med ambitionen att bland annat skapa jobb. Man började med att höja a-kassan för att, som de sa: ”de arbetslösa ska betala för att det är arbetslösa”. Pensionärerna fick någons slags värnskatt, för att det inte längre jobbade. Anders Borg var inställd på att inte göra det misstag som tidigare borliga regeringar, det vill säga sätta landet i skuld. Han ville hålla budgetdisciplinen samtidigt som han vill sänka skatterna för sina egna väljare. En självklar prioritering för varje politiskt parti.

Nu är det så att vi sedan 90-talet fått lära oss att staten går med ett överskott på 2 över varje konjunkturcykel. Den långa högkonjunkturen borde ha gjort så att staten har att ta av. Men världsekonomin har gått in i en recession, även om hela världen fortfarande håller andan och hoppas att Obamas nytillskjutna pengar ska rädda världsekonomin. Många skribenter pratar om depression som på 30-talet eller 90-talet. I en marknadsekonomi går det upp och ner, det är därför det kallas för cykler. Om den här nu är värre än den ena eller andra recessionen kan jag inte bedöma. Men det blir väl som regeringen säger, ett skitår.

Vad bör då göras? Ja man kan göra som Lars Calmfors föreslog, höja transfereringarna, det var det som detta tvåprocentiga överskott var till för. Kritikerna kom skyndande och sa att det var svårt att sänka transfereringarna. Ja det är det förvisso, men man kan frysa dem. Nej, det regeringe gör är att de försöker undvika budgetunderskott, man vill fortsätta att sänka skatter för sina väljare och höja a-kassan igen. Vänner av ordningen säger att regeringen har sänkt skatter för alla löntagare och jo, det har de förvisso. Men för de som tjänar lite är detta som en droppe i havet.

Nå vad säger en gammal SAP finansminister, det vill säga Kjell-Olof Felt? Jo, ta bort värnskatten. Helt i linje med det som regeringen vill. Det spelar ingen roll vilken typ av kris landet befinner sig i, värnskatten ska bort. Varför kommer den här typen av förslag nu, när den stora krisen är på väg? Ja, svaret är enkelt. Alla statliga utredningar körs igång med en mängd restriktioner, och denna har som många andra handlat om hur man ska sänka skattetrycket uppifrån utan att reta upp de där nere. Regeringen ville sitta mandattiden ut utan att skapa något budgetunderskott. Synd att det var i en depression.


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 06 feb 2009 14:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: