sourze.se

Vet vi egentligen någonting om Gud?

"Är det någonting som människan har missförstått när det kommer till Gud? Är det någonting hon har förstått? Är det överhuvudtaget möjligt att underkasta sig Guds vilja? Hur skulle det gå till?"

Kan vi nå fram till Gud? Vad är en religion? Behöver vi en religion för att närma oss Gud? Hjälper religionerna oss att närma oss Gud? Hur kan vi närma oss Gud? Spelar det egentligen någon roll vad vi har för uppfattning om Gud? Är tro det enda sättet att närma oss Gud eller kan vi få kunskap om Gud?

Behöver vi underkasta oss Gud eller kan vi närma oss Gud utan att ställa oss i ett lydnadsförhållande? Är lydnad vad Gud eftersträvar? Är Gud en gigantisk slavdrivare? Hur lätt är det att skapa ett nära förhållande mellan en herre och en slav? Kan det vara så att det inte går att få en nära relation med sin herre? Kan det vara så att underkastelse skapar ett avstånd som inte går att överbygga? Går det att skapa ett nära förhållande med en annan människa om man underkastar sig den fullständigt? Varför skulle det vara annorlunda med Gud?

Är det någonting som människan har missförstått när det kommer till Gud? Är det någonting hon har förstått? Är det överhuvudtaget möjligt att underkasta sig Guds vilja? Hur skulle det gå till? För att kunna underkasta sig något så måste man först förstå det. Gör de som försöker underkasta sig Guds vilja anspråk på att förstå Guds vilja? Är de då inte snarare Guds like än Guds tjänare? Vem är det då de underkastar sig? Kan det vara så att det snarare är ett prästerskap som skapar sig makt genom att hänvisa till en högre auktoritet? Om människan skapades till Guds avbild ska hon då underkasta sig någon annans vilja?

Är människan inte skapad till frihet?


Om författaren

Författare:
David Böhlmark

Om artikeln

Publicerad: 21 jan 2009 12:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: