sourze.se

Otrygga platser

Det kan låta som en paradox, men är det inte.

Utvecklingen går framåt, eller om den går i sidled, kanske rent av baklänges eller hit och dit och kors och tvärs. Åt något håll går den i varje fall. Det vi trodde oss veta igår gäller inte idag, men det vi visste i förrgår var inte så dumt och imorgon vet vi förmodligen något annat som vi inte visste innan eller alltid vetat.

Vi blir medvetna om att det som revolutionerade våra tankar på 1950- och 60-talet inte var så bra som vi trodde och att 1920-talets filosofi fortfarande fungerar bortsett från tanken om industrialismen som en frälsare.

Det vi vet idag skrattade vi åt igår och vi skrattar fortfarande åt det i smyg eller i grupp, men imorgon kommer det att bli allvar och då gäller det att skratta åt andra saker.

Vad är det då vi vet idag som vi redan alltid vetat och som därför är bättre för oss än alla trender vi någonsin uppfunnit:

Jo, vi mår bättre av att vara nära djur och natur, av att använda oparfymerat tvättmedel och schampo, av att inte tvätta händerna varje gång vi ätit eller kissat, av att vara utomhus så mycket som möjligt, av att skratta och kramas.

Farligaste platserna att vistas på idag är sjukhus, vårdcentraler och Barnavårdscentraler. Det kan låta som en paradox, men är det inte. Steriliteten, precis som det maniska hygientänkandet och bacillskräcken, omstämmer oss till överkänsliga porslinsfigurer. Vi går i kras av minsta vindpust.

Så fram med spaden och gräv i jorden, på med fiskestövlarna och parkera en heldag vid en å, släng mobiltelefonen åt helvete och börja duscha varannan dag, använd samma tröja som igår och sov naken med öppet fönster året runt.

Förhärda eder, medborgare!


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 19 jan 2009 08:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: