sourze.se

Sanningen om "Gömda" ligger kvar på nätet

"Häromdagen fick jag genom en tjej tillgång till en sida som gav en hel del avslöjanden om hur Liza Marklund såg på sin del i böckerna Gömda och Asyl."

Det mesta som läggs ut på nätet ligger kvar i evigheters evigheter. Ibland är det jättebra men ibland kan det vara av ondo.

Få eller ingen har kunnat undvika ordkriget som pågår om vad som är sant eller inte i böckerna ”Gömda” och ”Asyl”. Innan jul var jag runt i Göteborg och signerade mina böcker. Vid ett av dessa tillfällen fick jag reda på att Piratförlaget skickat ut en skrivelse till samtliga bokhandlare där de bad att böckerna skulle flyttas från kategori "Biografier" till hyllan för romaner.

Vill Piratförlaget idiotförklara mig som läsare? Det kändes nästan så, jag menar jag har läst böckerna och det står väldigt tydligt på framsidan, sann historia.

Sedan flera veckor tillbaka debatteras böckerna ”Gömda”, ”Asyl”, ”Vingklippt - sanningen om stiftelsen Paradiset” och ”Mia - sanningen om Gömda”, både högt och lågt på nätet. Häromdagen fick jag genom en tjej tillgång till en sida som gav en hel del avslöjanden om hur Liza Marklund såg på sin del i böckerna ”Gömda” och ”Asyl”. Artikeln är daterad 2004-06-16.

"I chatten med läsarna berättar hon att hennes nya bok ’Asyl’ kom till för att ge svar på alla frågor från ’Gömda’."

Här följer ett utdrag från chatten:

Jenny säger: Hej! Har läst din bok Gömda och blev väldigt berörd, undrar om allt är sant eller är det några saker som är påhittade bara för att få en bättre story...

Liza Marklund säger: Ingenting är påhittat, vare sig i Gömda eller Asyl. Inga händelser är flyttade annat än i nödfall, för att dölja de hotade människornas identiteter. Däremot har vi tagit bort ganska mycket, förtigit både människor och händelser som varit otroligt viktiga för Mia. Ingenting är gjort mer dramatiskt än det var det har inte behövts."

Slut citat.

Jag skulle gärna vilja att Liza Marklund upprepar detta i TV tillsammans med de berörda människorna i Oxelösund som fått komma till tals genom Monica Antonssons grävande journalistik.

Men just nu kanske Liza Marklund önskar att just detta uttalande inte satt som gjutet på nätet.


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 07 jan 2009 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: