sourze.se

Folkomröstning - en demokratisk rättighet

"Om vi haft ansvarsfulla, demokratiska riksdagsledamöter, så hade folkomröstning om fördraget varit naturligt. De saknar modet att ge oss den demokratiska rättigheten."

I riksdagen har "våra" folkvalda röstat om Lissabonfördraget. Bara ett fåtal har läst och förstått det. Både EU-kramare och EU-kritiker röstade ja. Partipiskan bestämde. Vem skriver under ett kontrakt utan att veta innehållet eller konsekvenserna?

Men våra riksdagsledamöter kanske inte är så smarta? Dagens politiker tar knappast ansvar för hur de röstar.

Om vi haft ansvarsfulla, demokratiska riksdagsledamöter, så hade folkomröstning om fördraget varit naturligt. De saknar modet att ge oss den demokratiska rättigheten. Gemene man är inte så dumma att de inte vet vad de vill och vad de röstar på. Är det inte en demokratisk rättighet att få rösta om det som gäller Sveriges lagar och traditioner?

Den 7 juni 2009 ska vi rösta i EU-parlamentsvalet. För att kunna rösta på rätt personer, behövs svar på många väsentliga frågor.

Vilken makt och befogenheter kommer våra parlamentariker att få? Vilka lagar ska styra din och min framtid. Kommer Lissabonfördraget att gälla, med EU-president och utrikesminister? EU håller på att utvecklas till en fullfjädrad superstat som vi inte har en chans att påverka.

Vår enda chans är att rösta in äkta EU-kritiker som kämpar för demokrati och vår arbetsrätt. Den som väljer att lägga sin röst på alliansen eller sossarna röstar in EU-kramare som säger ja till allt oavsett vad som står på menyn.

En självklarhet inför valet är öppen debatt från alla partier om EU:s makt och befogenheter som kommer att påverka vår framtid. Vi har fått nog av partier vars retorik talar om ett smalare och vassare EU, men i verkligheten röstar tvärt om. Detta borde vara självklart för varje politiker med ansvar och respekt för sina väljare och Sveriges framtid.


Om författaren

Författare:
Birgitta Sandblom

Om artikeln

Publicerad: 05 dec 2008 13:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: