sourze.se

Rollatorn ger frihet

Folk som kommer till Sverige stirrar på ett underligt fordon - rollatorn.

Det fanns ett fåtal för 10 år sedan,men nu har de blivit ett stort antal. Det är nu inte ovanligt att se 2-5 rollar sida vid sida gatan fram eller i led på trottoaren. Alingsås gatukontor skämtade den 1 april och förbjöd all rollatortrafik på Kungsgatan.

Handikappade människor som förr satt i sina lägenheter går nu till butiken ett par ggr i veckan och gör sina uppköp. De "springer" till pensionärsträffar, kyrkor, konserter och mycket mer.

Vi har en ny generation reumatiker etc. som har återvunnit en frihet som var otänkbar för 20 år sedan.

Du har kanske sett att rollarna finns i en rad olika utföranden allt efter vilka behov brukaren har. Det finns sådana som är gjorda så att tungviktare kan sitta och vila på dem en stund. De har bromsar och andra säkerhetsfinesser. Det finns korgar och flak så att de kan transportera varor. De görs lite olika för innebruk och utebruk. Dessa manicker har verkligen gett en ny självständighet åt ett ganska plågat folk.

En glad böna hade i somras monterat ett parasoll på gångkamraten. Det såg rätt festligt ut. Jag har hört herrar med ungdomssinne säga att de ska montera en mopedmotor på ramen. Det är kanske dags att montera på dubbdäck nu!

Tekniskt sett så är ju rollatorn bland det enklaste som finns och de kan därför säljas till lågt pris. Trots enkelheten har den revolutionerat livet för sannolikt 100 000 personer i vårt land. De framförs ofta av 1930-talsgenerationen och nu kommer folket från 1940-talet - de är många. Så det kan bli trångt på en del gångvägar och i en del butiker. Men det kommer att spara stora pengar åt den kommunala hemtjänsten och butiken behöver inte köra ut sina varor.

När ska man köpa sig en rollator? Ja det ska man noga göra i god tid innan man får stora gångsvårigheter så att man är väl intränad tills dess man blir sämre. Tidig daglig träning flyttar de tråkiga dagarna framåt. Kanske en rollator kan hålla borta rullstolen…helt och hållet! När bilkörningen inte känns bra längre, unna dig bästa möjliga rollator.

Att gå är viktiga steg för hela mänskligheten!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 02 nov 2008 19:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: