sourze.se

Riksbanken skadar svensk ekonomi

Riksbankens räntehökar gör just nu mer ont än gott.

Riksbankens senaste räntehöjning får mig att undra än mer över vad det är för något som driver dessa räntehökar. Inte lär det vara medborgarnas bästa de har för ögonen, männen och kvinnorna i Riksbankens direktion.

De tycks med någon form av bokstavstro följa teorin att höjda räntor håller nere inflationen. Så kan det möjligen vara i vissa lägen. Men inte i dagens situation när vi har en inflation som påverkas av yttre, globala krafter som vanligt folk inte har skuggan av en chans att påverka.

Dessa upprepade räntehöjningar skadar den svenska ekonomin och kan mycket väl komma att öka i stället för att minska inflationen. När företagens räntekostnader stiger gång på gång påverkar det priserna. Men det är inte bara de höjda priserna på varor och tjänster som ökar kraven på höjda löner. När medborgarnas räntekostnader ökar så tilltar kompensationskraven även av det skälet.

Vi avlönar dessa professionella räntehöjare över 150.000 kronor i månaden med våra skattepengar. Men vilken nytta har vi av det?

Personerna i Riksbankens direktion - som själva kan få låna till subventionerad ränta - förefaller ha liten insikt om det verkliga livet och vad deras beslut får för konsekvenser för folk i gemen.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 04 sep 2008 18:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: