sourze.se

Idol 2008: Hej då Picasso - tillbaks till ruta ett

"Allt som allt tycker jag som musikälskare att det var för stort fokus på de kassa, men förstår samtidigt att det är vad de oinvigda vill se."

Åter igen kör Idol-tåget igång. Den här gången med nya domare. Breitholtz, Swartling och Kishti har fått lämna plats till tre allt annat än nya förmågor. Anders Bagge, Laila Bagge ja, dom har varit gifta, är dock inte längre och Andreas Carlsson. Alla tre har jobbat med vad vi svenskar kallar superstjärnor, tänk Britney Spears, Celine Dion, Enrique Iglesias. Förtroendet för de nya domarna är stort och borde så vara. Om man får lov att uttrycka åsikt så tidigt i gamet så tycker jag det är en uppfräschning i rätt väg, och då älskar jag ändå Breitholtz. Vad som inte kan kallas en frisk fläkt är allas vår sporttomte Peter Jihde. Han är trevlig, som så många andra. Tyvärr har han vek ryggrad och ingen snopp; kvinnlig i den mest negativa bemärkelsen. Hursom, det är inte total dystopi, men visst saknar man Gynning så det förslår.

Upplägget är detsamma. Auditions som fokuserar på de totalt insiktslösa och sveper snabbast möjligt genom de med påtaglig talang. Värt att notera redan nu är att de tre tjejer som gick vidare från första omgången alla sjöng rockinspirerat. Naturligtvis baserar jag detta på vad vi tv-tittare såg, och det är allt jag kan göra. Det är hursomhelst nämnvärt vilket håll domarna verkar luta åt, får se om de fortsätter på samma bana även ikväll. Vad gäller killarna tyckte jag om snubben som gled in på ett bananskal, det vill säga tack vare sin kompis tips, med viss reservation. Han skriver sina egna låtar och valde att sjunga en av dem på sin audition. Problemet med låtskrivare är att de ofta kan bli en aning insnöade på sitt eget material och sitt eget val av genre, vilket ofta brukar skina igenom under exempelvis veckan då det är schlagertema. Allt som allt tycker jag som musikälskare att det var för stort fokus på de kassa, men förstår samtidigt att det är vad de oinvigda vill se. Och om de oinvigda skrattar i början jublar chefen över tittarsiffrorna, acceptabelt till fullo. Hoppas på lite talang ikväll ändå.

Den svenska idolen 2008 kan sjunga vadsomhelst, utan synbar ansträngning.

Slutligen tackar vi Marie Picasso för ett år av totalt medialt ointresse. Tillbaks till ruta ett.


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 04 sep 2008 21:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: