sourze.se

Hela Sverige är till salu på Blocket

Fördomarna frodas friskt. "Tjejkörd" tycks vara ett bra säljargument.

Känner du dig egendomslös? Då finns det 460,000 varor till salu på Blocket varje morgon. Varje nytt dygn kommer det in hundratals nya prylar, fordon med mera. Vad sägs om 300 mopeder i Skaraborg och 4,300 mopeder i hela landet? Har du mer pengar så kan du köpa 7,800 bilar i Skaraborg eller 135,000 i hela landet. Du har att välja mellan prylar som påstås kosta en krona eller lyxbilar för en halv miljon eller lastbilar för två miljoner kronor. Är du köpgalen så sätt igång bara!

Jag är ganska galen som ofta tittar på fina bilder av sköna ting i detta block. Jag har nog gjort en lysande affär på en kamera och en bil. Samtidigt så förstår jag att de flesta köpare blir mer eller mindre lurade för att de har haft små chanser att besiktiga en vara före köpet. Priserna varierar oerhört på bilar som ser helt likvärdiga ut. En tiotusenkronorsbil kan rasa ihop i morgon eller gå felfritt i flera år. En bil för hundratusen kan vara hur bra eller usel som helst. Ju dyrare en bil är desto dyrare kan en reparation bli.

Om förre ägaren inte ofta kollat oljan i växellådan så ligger köparen risigt till. Ny växellåda på en rätt ny bil kostar sådär 35,000 kr. Lukta som en blodhund på båda oljestickorna innan du köper en bil. Det ska inte lukta bränt.

Det är superrea på de stora stadsjeeparna men inte på de mindre mera praktiska jeeparna. 600 underbara Jaguarer är till salu för struntpriser. Stackars ägarna om de är på obestånd. Vanliga bilar med stora V6:or får du billigt nu. Köp gärna en om du bara kör korta sträckor. Det finns även njutbara V8:or till reapris som kan vara fina att glida runt lite med på helgerna.

En liten effektiv Saab 900 har ofta samma pris som Stor-Saaben 9000 med dubbla motorkraften. Köparna har börjat hålla i sina pengar!

Jag skrattar ofta då jag kikar på Blocket för där finns så fruktansvärt dåligt tagna bilder på bilar och annat. Den beskrivande texten är ofta ganska tokig. Efter några positiva rader så kan det stå "motor medföljer ej". Det finns också hemmamekaniker som lyckats skruva isär bilen i småbitar men sedan får de inte ihop den igen. "Jag har gett upp efter tre år".

Fördomarna frodas friskt. "Tjejkörd" tycks vara ett bra säljargument. Farfars trotjänare är ofta till salu eller svärmors fynd. Nu tycks väldigt många ha förköpt sig på mopeder - som bara gått några mil på tre år. Nu säljs de för halva priset eller mindre. Stackars föräldrar som betalt grannlåten. Cyklar med olika sorters hjälpmotor ser ut att bli en flopp. Helelektriska mopeder som lätt går 50 knyck blir nog succé. Torde vara nästan underhållsfria o kostar en krona milen att köra! Dra sladden ur väggen och kör…

Tycker man inte om grannlåt så kan man köpa en moped som heter Zoomer som är en ful rörram med sedvanlig EU-motor. Den görs av Honda och är redan en slags klassiker som man kört tvärs över USA med. Släng upp 25,000 kronor och ha kul några år. Alla du möter ser dig och vill prata med dig.

Gammaldags flakmopeder i högst varierande skick finns till salu från 5,000 kr till 20,000 kr. Många av dem är toppenrenoverade med nya motorer mm. Kanske vore en flakis kul för den här gubben. Äldre ska hellre köra trehjuligt än tvåhjuligt på vintern till ICA och Vårdcentralen. Ställ undan rullatorn.

Blocket är en av många fascinerande saker i vår nya mediala värld. Har man gott om tid kan man studera andras dumheter och kreativitet. Här börjar lyckan för många eller den stora utförsbacken i ekonomisk mening.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 23 aug 2008 23:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: