sourze.se

Håller du dina löften till dig själv?

Hur många gånger har du lovat dig själv att börja träna oftare, äta hälsosammare eller sluta röka? Hur du brutit löftet du gav dig själv? Hur många nyårslöften har blivit bara ett tomt löfte?

Av egen erfarenhet och mitt arbete som coach så vet jag hur svårt det är att hålla löften till sig själv. Jag undrar hur det påverkar vår syn på oss själva? Vad händer med vår självtillit? Hur påverkar det vår tro på oss själva om vi upprepade gånger bryter våra löften mot oss själva? Min teori är att det försämrar vår självtillit. Att det minskar vår tro på att vi verkligen kan lyckas med våra åtaganden, vi misslyckas ju hela tiden. Efter flera misslyckanden börjar vi i värsta fall att sätta negativa benämningar på oss själva som att vi är lata, karaktärslösa och ofokuserade. Att skapa en sådan uppfattning om sig själv är definitivt inte gynsamt när vi vill genomföra en förändring.

Ofta går det till så att man upplever ett behov, något man vill förändra. Samtidigt är man osäker på om man verkligen vill göra den ansträngningen som det kräver för att lyckas. Kanske även personer i umgängeskretsen påtalar att man behöver göra förändringen. Man känner att man "borde" och "måste" göra förändringen samtidigt som man inte känner sig riktigt beredd. Men för att bli av med den jobbiga känslan av att vara ambivalent, och för att slippa höra andra tjata om saken, så säger man det andra vill höra och det man själv önskar om sig själv. Man ger ett löfte om en förändring. Men löftet var inte riktigt förankrat inuti kropp, känsla, huvud ännu. Beredskapen att satsa tid, energi, pengar, nya rutiner för att göra det möjligt att lyckas hade inte riktigt infunnit sig ännu. I bästa fall gör vi ett halvhjärtat försök och risken är istället upplever man ett misslyckande.

Om vi vänder på perspektivet, skulle vi ha mage att bryta lika många löften till andra personer som vi gör mot oss själva? Konsekvensen skulle förmodligen bli att det inte fanns så många vänner kvar. Ändå kan vi göra så mot oss själva, om och om igen.

En fascinerande kvinna jag coachade tog alltid sina löften till sig själv på stort allvar. Hon respekterade dem precis lika mycket som sina löften till andra personer. Åtog hon sig något så höll hon det. Hon lovade inte mer än hon kunde hålla, varken mot sig själv eller andra. Vad blev konsekvensen av det? Jo, hon hade en hög grad av självtillit. Hon litade på sig själv och hon visste att hon inte skulle svika sig själv. Det påverkade också hennes självkänsla, då hon behandlade sig själv lika värdefullt som andra. En annan fördel var att hon hade tillit till att hon kunde lyckas! Hon lovade sig själv bara saker när hon kände sig till fullo beredd att satsa det som krävdes och i gengäld njuta av sina framgångar!

Här kommer 4 steg för att hålla dina löften till dig själv!

1. Behandla dina löften till dig själv som du skulle behandla löften till andra!

2. Prioritera det som är viktigast och lägg ditt fullständiga engagemang på den saken. Sortera bort de mindre viktiga som kanske stjäl fokus från det som är det viktigaste för dig.

3. Byt ut orden "Jag borde/måste" till "Jag vill!"

4. Belöna dig själv när du har lyckats! Var noga med att uppmärksamma och fira när du har nått din framgång!

Lycka till! Du är viktig och likaså dina löften till dig själv!

Carina Bång
www.carinacoach.se


Om författaren

Författare:
Carina Bång

Om artikeln

Publicerad: 07 aug 2008 10:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: