sourze.se

Att bära päls är att mörda

Jennifer Lopez, Beyonce, Naomi Campbell och Kate Moss är alla mer eller mindre stilikoner. Vad har de gemensamt? De bär päls.

Dubbelmoralen i kändisvärlden har tydligen inga gränser. Vem kan glömma kampanjen där bland annat Naomi Campbell var naken och stolt sa "I rather be naked then wear a fur?"

Så var pälsbojkotten i början på 90-talet bara en trend?
Om man kollar statistiken så är det uppenbarligen svaret. 1985 fanns det 42 designers som uttalat jobbade med päls. Siffran i dag? Över 400 stycken!

Det behövs inget geni för att berätta om det otroliga djurplågeriet bakom pälshanteringen. Trots allt så lever vi i en upplyst tidsålder där vem som helst kan använda olika forum för att få information. Illrar, uttrar, björnar, rävar - listan kan göras oändlig. Djur med samma centrala nervsystem som vi, samma förmåga att känna smärta som vi. Deras öde? Människors fåfänga.

De dör på grund av okunskap eller ren lathet. Inte skulle du flå ditt barn levande bara för att det var trendigt med en krage? Jag mår illa och blir förbannad när människor medvetet köper nyproducerad päls. Secondhandpäls är en annan sak. Den är ju redan där.

Peta.org är en sida att rekomendera om du vill se baksidan på pälsindustrin. Min personliga åsikt är väl knappast en överraskning: Att bära päls är att mörda.

Vi människor är orsaken till att världen ser ut som den gör i dag. Inse fakta. We are fucked. Världen har vi sett som vår privata lekplats utan respekt för den naturliga balansen. Resultatet för det? Kolla ut genom fönstret, vart tog vintern vägen? Torsken är utrotningshotad. När jag var barn så var torsken något av en fattigmansfisk. Den tiden är historia kan vi konstatera. Enligt en studie skulle växthuseffekten minska ganska rejält om vi människor åt vegetariskt EN enda gång i veckan. En sketen gång i veckan.

Vi har ett val som människa, men jag säger som Mats Strandberg gör i en söndagsbilaga 9 mars: Jag kan inte hindra dig från att bära päls, men kolla in filmklippen på peta.org. Fortsätter du sedan bära päls, ja då har du i alla fall gjort ett medvetet val. Gör ditt val. Sedan kan du sova gott på natten vetandes att din nya chinchillapäls krävde 100 knäckta nackar.


Om författaren

Författare:
Angel Mattsson

Om artikeln

Publicerad: 10 mar 2008 10:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: