sourze.se

Ungdomar och dygnsrytmer

"AMS sätter ut sina möten klockan 9:00. Men då har ju vi ungdomar lagt oss för två timmar sedan! Hur skulle det kännas om dom satte sina möten klockan 24:00, när ni gick och la er klockan 22:00? Det hade inte varit så kul va?"

Många av dagens ungdomar är "nattugglor", alltså sådana som är uppe på natten och sover på dagen. Detta kan bero på den ökade "datanördheten" som dom äldre känner att det är bekvämt att skylla på, eller så kan det faktiskt också vara så att dom trivs med den dygnsrytmen dom har bara.

Men i dagsläget så blir man kallad oansvarig snorunge om man har den livsstilen utan jobb, men så fort man har ett nattjobb då är det helt okej. Men vad är det som säger att det är mer oansvarigt att leva som "nattuggla" utan jobb, än att leva som "morgonpigg" utan jobb? Den yngre generationen har förståelse för detta, men dom äldre som har vuxit upp med 8-16 tider, säger att det är så det har varit och så ska de alltid vara. Skulle man på nått sätt söka mindre jobb om man är uppe på nätterna?

Nej, AMS och andra sajter är online dygnet runt och om jag idag vart erbjuden ett nattjobb, så skulle jag jobba lika hårt som du med vanliga kontorstider om inte ännu hårdare. Men det jobbiga för oss som lever så här är att de inte finns någon som helst respekt eller förståelse för detta. AMS, t ex, sätter ut sina möten klockan 9:00. Men då har ju vi lagt oss för två timmar sedan! Hur skulle det kännas om dom satte sina möten klockan 24:00, när ni gick och la er klockan 22:00? Det hade inte varit så kul va? Och man känner sig ännu mer taggad att söka jobb när man kommer till AMS och blir utskrattad efter att man sagt att man vill söka nattjobb, för att man har lätt att vara uppe på natten.

Och om det är så att ni tror att vi bara skiter i allt, och hällre sitter hemma och spelar CS hela natten för att vi tycker det är så otroligt roligt och givande så har ni helt fel. Det är absolut inte kul och sitta uppe själv varje natt och inte ha någonting att göra, förutom att sitta vid datorn då. Och då säger vissa "gå och lägg er då om ni inte har nått att göra". Ja testa att gå och lägga er själva då efter ni vaknat, det går säkert jätte bra.


Om författaren

Författare:
Tony Eriksson

Om artikeln

Publicerad: 26 feb 2008 17:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: