sourze.se

Kosovo: Inget slut - bara en början

"En albansk självständighet är en så fruktansvärt uppenbart dum och kortsiktig lösning att man kan undra om inte meningen var att behålla Balkan instabilt. Serberna kommer aldrig att acceptera lösningen som slutlig. Kosovo är serbernas Jerusalem."

Precis som Shqiptar Oseku bekräftade i sin artikel här på Sourze har albanerna, med hjälp av USA som är känt för sin kloka utrikespolitik, äntligen lyckats göra det som deras förfäder inte gjorde i bl.a. Hitlers tjänst - lägga klorna på en bit serbisk mark. Efter att den serbiska befolkningen hade fördrivits med metoder som omdefinierar begreppet "etnisk rensning" är det nu dags att leka demokrati och mångfald. Mycket enkelt i ett etniskt nästan helt homogent område. Han pratar om minoritetsskyddet i den nya konstitutionen. I sammanhanget är den lika onödig för Kosovo som fakta är för Oseku när han höftar fram artiklar. Minoriteten är utträngd utan möjlighet att återvända eftersom i Kosovo väntar förföljelser och diskriminering.

Förutom konstitutionen finns i Kosovo ett antal andra nyttiga lagar och föreskrifter. Beklagligen implementeras dessa mycket korrumperat och nepotistiskt. Vissa är alltid över lagen, andra drabbas orättvist. Inkompetensen är genomsyrande. Hur ska man förvänta sig att ett styrelseskickt, som efter åtta år vid makten, inte ens kan ordna regelbundna el- och vattenleveranser eller sophämtning ska kunna hantera något så komplicerat som minoritetsskydd? Albansk demokrati visade sitt rätta ansikte i mars 2004, när serbiska hem och kyrkor brann och människor våldtogs och mördades. Nej tack, behåll den själva.

Oseku pratar om serberna som en negativ faktor på Balkan. Istället för att rida på den antiserbiska propagandavågen borde han fråga sig varför albanerna historiskt konsekvent ställer sig bakom kolonialister, imperialister och nazister? Varför de inte stod för frihet när det krävdes? Han pratar om nerbrända religiösa objekt. I Kosovo har över 300 kyrkor förstörts av islamistisk-fundamentalistiska albaner sedan år 1997. Ännu skamligare är albanernas förkärlek för gravskändning. Serbiska kyrkogårdar har skövlats i årtionden. Kan inte ens de döda få vara i fred? Total terror heter det albanska självständihetsverktyget.

Medierna och allmänheten börjar äntligen se den andra sidan av myntet. Ett homogent Kosovo är resultatet av ett ständigt pågående folkmord mot ickealbaner. Hur många lik behövs för att bygga projektet Storalbanien? Varför ska albanerna ha två nationalstater i Europa? Hur länge och varför ska den europeiske skattebetalaren behöva betala för detta vansinne?

En albansk självständighet är en så fruktansvärt uppenbart dum och kortsiktig lösning att man kan undra om inte meningen var att behålla Balkan instabilt. Serberna kommer aldrig att acceptera lösningen som slutlig. Kosovo är serbernas Jerusalem. Den serbiska identiteten genomsyras av Kosovo, vår vagga. De som tror att detta är slutet på en epok bedrar sig själva. Detta är blott en tragisk fortsättning. Vad tror ni händer när stormakterna tappat intresset för denna landbit i södra Europa? När de fått egna problem? Eller när deras intressen inte längre sammanstämmer med de albanska klerofascisternas?
Huvuddelen av den svenska opinionen är fortfarande under starkt intryck av den antiserbiska mediebevakningen som målade upp en svart-vit bild av händelserna på Balkan. Jag vill därför be läsaren att även lyssna på den andra sidan. En åsikt baserad på ena sidans information är inte kvalificerad precis som en självständighet baserad på ena sidans förklaring inte är giltig.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 21 feb 2008 16:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: