sourze.se

Är kärlek en myt?

Vad är den här kärleken som alla pratar om? Finns den? Är den för dig och mig eller är det en lömsk fälla för att fånga godtrogna?

Jag har länge undrat om det här med kärlek är ett kommersiellt påhitt för att försöka ge människor någonting som kan ge mening åt en meningslös tillvaro. Våra liv är i övrigt inget som har mening i överflöd så det är ju utmärkt att lura i människor någonting som gör att de kan känna att tillvaron har någon form av mening i alla fall.

Ju mer jag har studerat fenomenet kärlek och de flesta människors inställning till det hela desto mer har jag börjat se det som något skumt. Den romantiska kärleken som genast tar bort alla känslor av osäkerhet, förvirring och otillräcklighet känns som något som är för bra för att vara sant. Det känns lite som det kristna himmelriket som kommer bara man är tillräckligt självförsakande i det här livet. På samma sätt känns den romantiska kärleken som något ouppnåeligt som hela tiden befinner sig på behörigt avstånd och aldrig riktigt blir verklighet.

Har någon som läser det här någonsin sett någon som helt har upplevt den romantiska kärlekens totala rus och stannat i det lyckotillståndet en längre tid än nyhetens behag varar? Det fina med kråksången är att det alltid går att hävda att just den här personen inte var rätt eftersom allt guld och alla gröna skogar inte infann sig i det här förhållandet heller. Det är inte kärleken det är fel på utan du har bara inte hittat "rätt" person. Finns "rätt" person? Är det rimligt att gå runt att leta efter en "perfekt partner" hela sitt liv och få ångest eftersom man aldrig hittar någon?

På sistone har jag börjat vidga min inställning till kärlek. Jag har försökt med den gamla klyschan "älska dig själv" och börjat hitta någon form av uppskattning för mig själv. Jag har lärt mig att uttrycka kärleksfullhet gentemot mig själv och på så sätt kommit i kontakt med ett mycket mer kraftfullt väsen inom mig. Jag har börjat känna vissa energier som jag antar kallas kärlek, men jag börjar se hur missriktad den synen på kärlek var som jag fick lära mig från Hollywood. Den kärleken tror jag fortfarande är en stor bluff för att sälja flera Allahjärtansdag-kort. Seriöst; som på film blir det aldrig! Det kan bli bättre och det kan bli mycket värre, men som på film blir det aldrig!


Om författaren

Författare:
David Böhlmark

Om artikeln

Publicerad: 15 feb 2008 16:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: