sourze.se

Käringarna håller Sverige i gång!

Kultursverige fick slå igen utan sina kvinnliga 65 plussare.

Kan du tänka dig en teater eller en konsert utan dessa stronga damer? De har börjat lida av diverse små och stora åkommor men nog tar de sig fram i hela Kulturen. 50 av gudstjänstbesökarna brukar vara damer i denna ålder. Vi andra är mest utfyllnad. Även damer som är över 75 år har hög aktivitet. Vi gubbar kommer haltande en bit efter.

Eva Jeppsson Grassman, professor vid Linköpings universitet har forskat. Den visar att kvinnor över 75 år eller äldre är den grupp som jobbar mest - ca var tionde ägnar 60 timmar i månaden åt hjälparbete.

De här damerna står i kyrkornas u-landsbodar och secondhands-butiker. De är gratis lokalvårdare lite överallt. Visst är det de som kokar kyrkkaffe och Röda Korsets fika. Allt gör de gratis trots ofta usel pension. De skulle verkligen behöva lite extraknäck.

I Sakristian kan man höra hur de klär på prästen rätt mundering för denna söndag. Det är ett stilla mummel tills kyrkoherren kliver ut i full skrud efter kyrkoårets krav. Utan kyrkvärdinnan skulle han nog se ut hur som helst.

Där en äldre kvinna dragit fram hänger tavlorna rätt och dukarna är i rätt vinkel. Dammråttorna hålls efter så långt tiden medger. Mannen ser dem inte, så frun liksom städar för sig själv.

Jo, i de äldre paren sköter ofta mannen framdukning och diskning och lite efterstädning. Det är klara och rejäla arbetsuppgifter där den stela kroppen inte behöver krypa eller klättra. Skit är skit om än på gyllene fat. Så senioren tar sitt diskande på allvar. Under tiden kan han lyssna på sportextra med hög volym. Medan frugan flyr fältet ut till sin dagliga promenad.

Alla äldre damer i just dessa kvarter brukar gå ut klockan tio och klockan fjorton. Det är liksom överenskommet, så de träffas i ur och skur och pratar om den senaste kulturella begivenheten.
Ja Ture, han gick och dog han. Men är det inte Maja som kommer där borta? Men det börjar bli regnigt och kallt, så vi går in till henne en stund!

Kvarterskyrkan har basar i kväll. Ja det är den vanliga auktionen sedan 75 år, men nu är den liksom amerikaniserad.
Varenda bänk ska flyttas, bord ska bäras, stolar ska staplas så att det liknar Jerusalems förstörelse! Nu gäller det att ringa runt till varenda gammal pojkvän som kan gå och stå. För nu kommer männens naturkrafter till sin rätt. Fem meter långa kyrkbänkar är inte lätta. Är de gjorda av ek tro?

Redan på lördag är det stort spektakel på PRO och då ska 200 smörgåsar vara klara. Det blir full fart i flera kök på lördags förmiddag. De så kära, men lite ovilliga karlarna, får skära bröd och hyvla ost. Det vackra detaljarbetet överlåter damer 74 plus på sig själva. Överst på mackorna tronar färgglad paprika men en klick majonnäs. Som är pricken över i-et på pensionärsfesten. Dansen pågår inte halva natten som förr. Men den är lika go och kär ändå.

Ja vi kan följa spåren av Grand Old Lady överallt i vårt samhälle. Hon rycker ut kl 0600 som barnbarns vakt om så behövs. Hon har hemsjukvård med tusenden. Hon följer lite tossiga gråvargar till Konsum så att de hittar hem igen.

En vecka så är hon sjuk och får besök av rätt många väninnor. Men det är nog bara hjärtat som spökar lite igen, som hon brukade säga. Men efter en vecka sätter släkten in en annons att Eva har hittat hem. Hennes hem var ej på Jorden, nej ovan Skyn det var! Det intygar barn och barnbarn.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2008 21:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: