sourze.se

Sälja sina ideal för pengar

Sälja sig för pengar, framgång och lycka? Var går gränsen? Finns det över huvud taget någon sådan gräns eller handlar det enbart om var och ens gnutta moral?

"Zarah Leander" på Folkoperan i Stockholm, en sann saga om andra världskriget och en människas vilja att nå framgång och upphöjas i till stjärnorna. En operasångerska vars moral kan sägas varit en bristvara och som efter sin tid i andra världskrigets Tyskland inte fick det så lätt att komma tillbaka till den svenska artisthimlen. Hon kallades tyskvän, medhjälpare eller någon som inte brytt sig för att hon inte vågat eller velat. Sålde hon sin själ till jävulen eller var det okunskap? Den nyskrivna operaföreställningen på Folkoperan gav i alla fall mig rysningar i nacken och fick mig att tänka till. Skulle jag själv kunna sälja mina åsikter och värderingar för framgångar och kopiösa mängder pengar? Kanske är det inte så lätt. Kanske kan vi inte tala om någon gräns där våra ideal övergår i tvivel.

Frågan "skulle du kunna arbeta för ett företag som du inte ansåg arbeta enligt dina ideal?" ställde min pojkvän för ett tag sen. En ganska skrämmande och svår fråga. Skulle jag det? Om jag fick riktigt mycket pengar in på lönekontot varje månad, skulle jag då kunna bortse ifrån att företaget jag arbetade på använde sig av barnarbete eller miljöfarliga kemikalier? Jag vill kunna säga "nej, nej, nej. Nej, självklart inte!" Men frågan är om det verkligen är så lätt? Som att det bara vore att trycka på en knapp och vips så försvann erbjudandet och jag behövde inte längre oroa mig för att bryta mot mina egna ideal.

Kanske handlar det om vilken människotyp man råkar vara. Är man svag kanske det är lättare att falla för frestelsen. Jag vill inte tro att vissa är svagare än andra, men det kanske är så det är. Efter att ha sett "Zarah Leander" drabbades jag av dessa tankar och jag hoppas att det på något sätt var meningen. Att regissören kanske hade det på sin önskelista; "jag önskar att folk skulle tänka till lite innan de fördömmer". Det är i alla fall vad jag hoppas. Mitt tips till er i julstressen är att genast gå till biljettkassan och inhandla biljetter till föreställningen, kanske är det redan för sent. Men skulle det inte vara det så är har ni en perfekt julklapp att ge bort. En liten summa pengar i utbyte mot ett samtalsämne som kan få er att vrida ut och in på er själva i jakten på det rätta svaret. Det rätta svaret på frågan om ni skulle kunna sälja er för pengar, eller om det kanske bara är svaga människor som skulle kunna göra det.

Och som ett sista svar på min pojkväns fråga: nej, jag skulle inte kunna arbeta på ett företag som använde sig av barnarbete. Punkt slut.

Ingen snö ännu så långt ögat kan nå, men om vi har tur kanske det kommer några snöflingor lagom till julafton. Hoppas kan man ju alltid göra i alla fall.


Om författaren

Författare:
Julia Sjöberg

Om artikeln

Publicerad: 13 dec 2007 00:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: