sourze.se

Naturliga skönhetsmedel oftast helt onaturliga

Vi köper produkter som beskrivs som naturliga och ekologiska, men som är allt annat än det. De kan innehålla både fett som är kemiskt manipulerat och konserveringsmedel som är hormonstörande.

Tack för boken "Den hemlige kocken"! Det var på tiden. Ja, precis så kände jag det när jag fick reda på att det fanns en bok, som visade hur det egentligen står till inom livsmedelsindustrin. Men så tänkte jag, varför, varför finns det ingen bok om hur det egentligen ser ut inom industrin för skönhetsprodukter - hygien- och kroppsvårdsprodukter, och kosmetika? Det skulle sannerligen behövas, eftersom vi som konsumenter är så lättköpta.

Jag citerar vad som står på bokförlaget Ordfronts sida om ”Den hemlige kocken”; "Såväl till vardags som till fest sätter vi aningslöst i oss mängder av tillsatser och substitut, lurade av reklamens budskap om ’hemlagat’ och ’hälsosamt’. För myndigheterna är det huvudsaken att livsmedlen inte är direkt hälsovådliga."

Det är ju precis så det är, även inom skönhetsmedelsindustrin. Vi köper produkter som beskrivs som naturliga men är allt annat än det. Vi köper produkter som kallas ekologiska men som ändå innehåller tillsatser och annat onaturligt. Det är till och med så att vi som bara vill handla varor som är certifierat ekologiska får lov att stå ut med fett som är kemiskt manipulerat, det vill säga etoxylerat fett, som är allt annat än naturligt. Vegetabiliska tensider "är ett snyggt sätt att beskriva ett fett som är behandlat med kemikalier". Sen har vi även ett vanligt konserveringsmedel - parabener. Det är hormonstörande och uppfattas som ett hormon av kroppen. Kroppen kan reagera på det falska hormonet eller hindras ifrån att reagera när riktiga hormon produceras i kroppen. Källa: Danmarks Aktive Forbrugere. Fenoxietanol som ofta ingår i parabenblandningar kan orsaka kontaktallergi och kontakteksem. Men produkten får ändå en stämpel som säger att den är godkänd som något extra bra för oss människor. Visst kan varan vara bättre än konventionella kemikaliesoppor, men varför ska vi nöja oss med produkter som är nästan rena?

Jag citerar även följande stycke från Bokförlaget Ordfront om ”Den hemlite kocken”; "Boken innehåller även en uppslagsdel med 66 olika livsmedel. Hur går fusket med dem till och var kan man hitta de oförvanskade alternativen? Här finns en Sverigeguide med 100 genuina matproducenter, butiker och marknader över hela landet samt en säsongskalender över när man ska äta vad. Sist finns en praktisk guide till alla de 316 förvirrande E-numren.. Hur framställs dessa kemikalier och kan de vara farliga för hälsan?" Så tycker jag man borde resonera även när det gäller kroppsvårdsprodukter. Men vad menas med "genuint" i branschen för kroppsvård? För inte kan det väl vara att ett företag som säger sig sälja ekologiska produkter - hemmatillverkade dessutom - köper in syntetiska ingredienser från ett företag som säger sig sälja naturliga råvaror till naturkosmetik, men som då menar syntetiska ingredienser? Det är tyvärr så det ofta ser ut - även i Sverige. Men det finns undantag och det finns en bok som heter E-nummerguiden som är lättläst.

Kroppsvårdsprodukter absorberas snabbt via huden. Charlotte Vøhtz, grundaren av The Green People Co Ltd säger följande; Naturliga hudvårdsprodukter behöver endast innehålla 1 av naturliga ingredienser för att få lov att kallas naturliga. Varje år används det över 100.000 ton kemikalier som vi har uppfunnit i så kallad naturlig kosmetika. Du absorberar upp till 60 av vilken substans som helst som du applicerar på din hud. Kvinnor absorberar upp till 2 kg kemikalier via huden per år. Dina organ måste på något sätt ta hand om både kemikalier, tillsatser och syntetiska ingredienser - allt på en gång? Samtidigt använder vi kanske medicin, nikotintuggummi, hormonplåster, värktabletter och antiinflammationsplåster. Utöver detta äter vi mat med många tillsatser och kemikalier, samtidigt som vi utsätts för miljögifter via t ex kranvatten, luften och möblerna vi har i vårt hem. Hur mycket tror du att du tål?

Varför utsätter man sin kropp för detta - frivilligt, utan att tänka efter? Naturliga ingredienser har alltid funnits i naturen och vårt immunsystem känner igen dem, MEN därmed inte sagt att man inte kan vara överkänslig för dem. Inte köper du blankslitna däck till bilen väl? Nä, troligtvis inte eftersom det är farligt. Men om du sätter i dig högsta tillåtna dosen av, låt oss säga ,det nyaste sötningsmedlet på marknaden, Sukralos, och därefter sätter i dig högsta tillåtna mängd propylenglykol via huden, och därefter sätter i dig högsta tillåtna mängd godis med färgämnet Amarant och tvättar dig med produkter som innehåller både kemiskt manipulerat fett och konserveringsmedel i ex antal år, så är detta inte bevisat farligt eftersom det inte har gjorts någon forskning på detta, men likväl gör du kanske det. Vad får dig att automatiskt utgå ifrån att det är okej bara för att det inte gjorts någon forskning på detta? Kanske var det så att det inte delades ut några forskningsanslag till just detta och även om man har forskat på ett ämne så forskas det mycket sällan på hur ämnen som ingår i hygienprodukter reagerar med varandra.

Det finns folk som tycker att det inte alls är något problem med syntetiska ingredienser. Men låt oss gå ett steg längre: Hur framställs syntetiska ingredienser? Hur stor är skillnaden mellan utsläpp från fabriker som tillverkar certifierat ekologiska produkter och fabriker som tillverkar produkter med syntetiska kemikalier? Jag menar att det inte bara är vi människor som blir påverkade, det är naturen och allt levande. Jag tycker att vi måste bredda vårt miljötänk även när det gäller hygienprodukter.

Om det inte är giftigheten det gäller mellan naturligt och syntetiskt så är det miljöproblematiken. Medan man använder sig av förnyelsebara råvaror i dess ursprungliga form eller nära form såsom i oljor när man tillverkar naturliga produkter, så producerar man avfall vid tillverkning av syntetiska produkter. Dessutom använder man skadliga kemikalier i framställningsprocessen, även om den slutliga produkten inte innehåller något giftigt och inte heller några spår av de giftiga substanser som använts under framställningen. Enligt min mening är naturliga produkter bättre i detta avseende.

Jag anser att detta "kapitel" i klimathotets agenda måste uppmärksammas, eftersom det är med oss själva vi måste börja. Vissa resonerar som om det vore samhällets problem. Men vem är "samhället" om inte vi enskilda individer? Om vi näringsidkare tar ansvar och ser till att lyfta fram exempelvis produkter vilka är certifierade av tredje part och ser till att kunden har en möjlighet att handla dessa så ligger inte hela bördan på konsumenten. Det är vi handlare som ska få konsumenten att välja ett bättre alternativ. Ekologiska ingredienser är oljor från växter eller extrakt eller andra oförfalskade jordbruksprodukter. Ekologiska produkter ska inte innehålla syntetiska ingredienser!


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 06 dec 2007 07:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: