sourze.se
Artikelbild

Idol 2007: Amanda Jensen - vinnare oavsett finalen

"Det spelar egentligen ingen roll hur det går. Amanda Jensen är årets stjärna. Jag tippar nu att hon kommer att vinna flera Grammys för sin första platta - Bästa Nykomling, Bästa album, Bästa Låt - bästa allting... you name it!"

Foto: www.granlundpictures.se - Sourze

Att tvinga nervösa Idolfinalister att sjunga låtar helt utanför deras genres är orättvist mot dem och det förvånar mig att proffs som Peter Swartling och Daniel Breitholtz ens kom på idén att låta Andreas Sjöberg sjunga en så svår låt som Gloria Estafans "Conga". Hans tolkning var förskräckligt dåligt dels på grund av att han inte kan sjunga engelska texter på ett övertygande sätt och dels för att han inte fixar musikaliska s.k. sextondedelar. Han såg ut ungefär som jag gjorde för 40 år sedan när jag tittade mig i spegeln och på min dåliga svenska försökte säga "sjuttiosjutusensjuhundrasjuttiosju sjuksköterskor träffade sjutusen sjuhundrasjuttiosju sjömän" Det gick bara inte hur än jag försökte och samma sak drabbades stackars Andreas Sjöberg av när han försökte sjunga refrängen i "Conga". Om jag inte kände Peter Swartling som branschkollega sedan drygt 20 års tid och om jag inte visste att han är en reko snubbe skulle jag nästan tro att valet av den låten var en "set up" för att eliminera Andreas Sjöberg och ordna en tjejfinal. Men så var det naturligtvis inte. Resultatet av semifinalen var, på sina egna meriter, minst sagt förutsägbart. Andreas Sjöberg har aldrig någonsin haft en chans mot de kvarstående tjejerna. Både Marie Picasso och Amanda Jensen var enastående och de förtjänar att stå på Globens scen nästa lördag. Det är onekligen två mycket duktiga sångerskor, men det är bara en av dem som är artist i ordets riktiga bemärkelse.

Marie Picasso gjorde mycket bra ifrån sig i semifinalen, och trots min tidigare kritik mot henne förtjänar hon beröm. Hon är en värdig innehavare av silverplatsen, men det har från början av den här tävlingen bara funnits en enda riktig popstjärna bland dessa ungdomar och det är förstås Amanda Jensen. Hon kommer att bli vinnaren av den här tävlingen oavsett om hon vinner telerösterna eller inte. Med detta menar jag att om Marie Picasso skulle vinna nästa lördag så är det fortfarande Amanda Jensen som skivbolaget Sony/BMG kommer att satsa störst på. I det läget kommer Marie att ha ett "bäst före" datum och sakta försvinna ungefär som Daniel, vinnaren i 2004 Idol, medan Amanda såsom 2004s tvåa Darin kommer att sälja dubbel platina på sitt första CD album.

Tidigare har jag varit ganska kritisk mot Marie Picasso, och har skrivit om henne därför att en del har här på Sourze hyllat henne som blivande storartist. De vet inte vad de talar om! Jag har skrivit att Marie är en bra sångerska, men att hon lipar för mycket, tycker för mycket synd om sig själv och visar på ett sviktande självförtroende. Hon saknar den där "lilla grejen" som krävs för att bli en framgångsrik artist. Det bästa sättet att förklara detta är så här: Om alla unga körtjejer som jobbar i nöjesbranschen i Sverige fick samma slags exponering som Marie Picasso har fått i programmet Idol, skulle tevetittarna tro att de allihopa var stjärnor, för det finns många "Marie Picassos" i Sverige. Jag kan faktiskt, medan jag skriver denna text räkna ihop mer än 20 stycken som jag känner till - men de är inte stjärnor och de kommer att alltid stå och köra bakom stjärnor eller sjunga på fester och diverse tillställningar. En del av dem kan få ett "break" såsom Shirley Clamp fick för något år sedan, men den "breaken" fick hon bara på grund av att Bobby Ljunggren gav henne en bra låt som hon fick sjunga i Melodifestivalen. Utan Bobbys låt hade Shirley Clamp, som faktiskt är en av Sveriges absolut bästa sångerskor Marie Picasso släng dig i väggen!, knappast kommit ut ur sin körtjejroll. Och till alla som kallar Marie Picasso för bra sångerska kan jag tala om att Shirley Clamp för ett antal år sedan fick sjunga "åt" Whitney Houston vid en konsert i Amsterdam medan Houston var förkyld. Clamp fick stå i ett separat rum och sjunga medan världsstjärnan mimmade till Shirleys röst. Det där kallas för att vara "en bra sångerska" - men Shirley Clamp var och är fortfarande bara en jävligt bra sångerska. Hon är INTE artist och hon lever fortfarande på sitt melodifestivalframträdande för några år sedan. Hennes "bäst före" datum har gått ut och hon hänger kvar på grund av att hon turnerar ihop med Sonja Aldén, som också är en f.d. körsångerska som fick ett break tack vare en Bobby Ljunggren-låt och Melodifestivalen. Dessa tjejer är tveklöst duktiga, men jämför dem med Carola, Lisa Nilsson, Cardigans "Nina" eller Robyn… förstår ni nu vad jag menar? Det finns en stor skillnad mellan en bra sångerska och en bra artist! En bra sångerska håller så länge någon levererar kommersiella låtar till henne, men en bra artist stannar kvar livet ut. Några svenska exempel genom tiderna: Alice Babs, Lill Babs, Lill Lindförs, Siw Malmqvist, Eva Dahgren, Monica Zetterlund.

Så ni som tror att Marie Picasso är världsstjärna har en hel del att lära er om hur det fungerar inom musikbranschen.

Ärligt talat så känns det skitjobbigt att knocka Marie Picasso strax före finalen, särskilt med tanke på att hon tycks vara en oerhört känslig person tårarna m.m. men jag måste vara ärlig och säga att Marie, även om hon skulle vinna den här tävlingen, inte någonsin kommer att bli popstjärna. Hon kommer att bli som Shirley Clamp - hon får sin chans - visar upp sig under en tid… och när bästföredatumet har gått ut kommer hon att återgå till körsjungande, och sjungande på fester m.m. Eventuellt kan hon få en plats på Wallmans Salonger, men någon stor artist såsom i Carolas eller Lisa Nilssons format kommer hon aldrig att bli - tyvärr är detta den bittra sanningen.

Maries konkurrent Amanda Jensen är, precis som jag, och även Sourzaren Cim Efraimsson har skrivit, den riktiga vinnaren i den här tävlingen. Nu ska jag förklara varför Amanda Jensen är den som kommer att gå längst oavsett resultatet nästa lördag: Amanda har någonting som ingen av de andra med undantag kanske av Daniel har, nämligen en speciell annorlunda röst, en röst som skiljer sig markant från alla andra, som har egna nyanser, ungefär som Lisa Ekdahl hade när hon kom med sin första låt. Vemsomhelst kan sjunga bra, men att sjunga med en speciell egen röst - det är svårare och det har Amanda Jensen visat att hon har. Och det är inte så att hon på något sätt härmar någon artist… den rösten vi hör är hennes egen tillhörighet - den är naturlig - en del av personen Amanda Jensen.

Det var rösten. Nu till utstrålningen.

Klart att Marie Picasso har utstrålning, men det har även de tjugo körtjejerna som jag skriver om ovan! Den ena är lik den andra - ingen sticker ut. Marie Picasso ser ut som den klassiska svenska flickan, dock med några extra kilon inte för att det gör någonting medan Amanda Jensen totalt KNOCKAR med sitt utseende. Hennes ögon är fyllda av konstnärskap och hela hon d.v.s. hennes rörelser både på scen och under intervjuer visar att hela människan är artist. Jag har träffat flera artister som har samma typ av utstrålning. Jag ska nämna en del av dem: Magnus Uggla, Mikael Rickfors, Lisa Nilsson, Jan Malmsjö, Agneta Fältskog, Carola, Lena Philipsson… En annan som har detta i sitt utseende är Moneybrothers sångare. Det handlar om en viss "ambiance" som man upplever när man ser och står framför en sådan person. Trots att jag aldrig har träffat Amanda Jensen vet jag att hon har den saken som en del av sin person.

Vad händer då nästa lördag? Mitt stalltips är ganska förutsägbart. Det blir Amanda som vinner, men jag har sett en del konstigheter i Melodifestivalerna genom åren så ingenting skulle förvåna mig. Det viktigaste att komma ihåg är att det är inte alltid vinnaren som blir störst. Det vet nästan alla i Sverige som någonsin sysslat med Melodifestivalen. Vad sägs om stora hits som exempelvis "Dover Calais" som kom 3:a i 1985 års Melodifestival? Eller vad sägs om Loa Falkmans "Symfonin" som kom sist i 1991 års Melodifestival.

Det spelar egentligen ingen roll hur det går. Amanda Jensen är årets stjärna. Jag tippar nu att hon kommer att vinna flera Grammys för sin första platta - "Bästa Nykomling", "Bästa album", "Bästa Låt" - bästa allting… You name it! Vänta ska ni få se att jag har rätt. Och Marie Picasso? Jag önskar dig en bra karriär - men njut varenda dag - den kommer att bli kort. En tröst - alla kommer att komma ihåg dig på grund av ditt tagna namn - "Picasso".

Och till alla er som kommer att kommentera och tala om för mig hur dum jag är, läs artikeln jag skrev om Darin redan efter första avsnittet av Idol 2004 "Darin Zanyar kommer att bli världsstjärna". Då fick jag svidande kritik av folk som inte fattar ett dugg om hur musikbranschen fungerar, men när Darin blev stjärna lyste alla dessa kritiker med sina frånvaron!

Lycka till båda tjejer nästa lördag! Jag tänkte nästan skriver "Må bästa tjej vinna", men jag har redan sagt vem den riktiga vinnaren är. Och till sist Andreas Sjöberg… vem då? Vem är det? Var inte han med i Fame Factory… eller hur var det nu egentligen?


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 01 dec 2007 13:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: