sourze.se

Backhoppning: Norge slog omöjliga Österrike

Idag i Finska Ruka stod lagtävling på programmet. Norges Tom Hilde var kaxig före tävlingen och meddelade att de är i bra form och att de tänker ge Österrike en ordentlig match om segern.

Det krävdes visserligen att Thomas Morgenstern, Österrike trillade på baken då han tappade balansen i landningen efter kvällens längsta hopp på 143,0 meter och tappade en massa poäng. Men stå på benen tillhör ju sporten och gör man inte det så vinner man inte.

Man har inför i år byggt om backen något och höjd uthoppet mellan 8-10 cm tydligen kan man inte exakt säga hur mycket för alla uppger denna siffra när man frågar. Förr lutade det något neråt och numera svänger det svagt uppåt. En ombyggnad som Finlands Janne Ahonen inte gillar. Janne är en av de hoppar som naturligt går ut högt och en sådan konstruktion gör att han går ännu högre och gör att han tappar i längd. Dessutom kommer hopparna väldigt högt ifrån när de ska landa och en del hade balanssvårigheter pga. detta.

Hoppningen inleddes med för nordisk del av Matti Hautamäki, Finland. Han missade i första hoppet och 124,0 meter var han verkligen inte nöjd med. Björn-Einar Romören, Norge hoppade i samma startgrupp och han är verkligen tillbaka i gammal fin form efter det bedrövliga år han hade förra säsongen, där han inte ens tog sig till finalrundor i B-världscupen. 134,0 meter landade han på.

Inför startgrupp två höjde man farten ett steg, i en lagtävling kan man under pågående tävling ändra startgate så länge man låter en hel grupp hoppa från samma. Harri Olli inledde för Finland och klämde till med 133,0 meter. Han hoppade betydligt bättre än i kvalet igår. Norge följde upp med Tom Hilde som stod för sina ord och 138,5 meter och fina stilpoäng tog upp Norge i ledningen före Österrike och Finland som trea.

Innan man skickade ut startgrupp 3 sänkte man farten igen. Och med tanke på att Finlands Arttu Lappi hoppade med reducerat fart är ju hans 137,0 m mycket bra. Anders Bardal, Norge hade ett helt okej hopp på 134,0.

Startgrupp 4 fick behålla samma gate och Janne Ahonen, visade att backen inte är optimal för honom. 132,5 är okej men inte mer. Norges veteran Roar Ljökelsöy hade ungefär samma typ av hopp som Janne Ahonen, 133,0 är ett okej, säkert laghopp men inte mer.

Åtta lag går vidare till finalrundan och inför den ledde Österrike före Norge med Finland på tredje plats. Övriga lag som tog sig vidare var: Slovenien, Tyskland, Japan, Ryssland och Schweiz.

I finalrundan lät man alla hoppare starta från gate 7. Matti revanscherade sig och visade hur bra han kan hoppa. 135,5 är ett hopp han var mycket nöjd med. Inte heller Björn-Einar kan klaga på sina fina 139,0 meter. Harri Olli hoppar stabilt 132,5 var helt okej. Tom Hilde är verkligen i en bra form, 136,5 meter är riktigt bra. Och Arttu, han gillar backen i Ruka. Han vann förra årets premiär, han hoppade långt igår och slog nu till med 141,0 meter. Ser lovande ut inför morgondagens individuella tävling. Ska Arttu ta sin andra Världscupsseger i karriären i Ruka? Norges Anders Bardal hoppade fina 138,0 men i skuggan av Arttus hopp så kändes det ju kort. Jannes andra hopp var obalanserat i luften, han gillar inte backen men hoppa det kan han! Efter förra årets mellansäsong verkar han vara tillbaka. Att få ut 140,5 m av det hoppet, det gör man bara om man är riktigt skicklig och i fin form. Veteranen Roar avslutade med 133,0 meter.

Dagens längsta hopp hade Thomas Morgenstern med 143,0 m men som sagt han trillade efter landning och det drogs av mellan 6-7 poäng från varje domare. Så slutsegrade gjorde Norge före Österrike med Finland på tredje plats.

I Italienska Pragelato gör B-världscupen sin säsongsstart i helgen. Idag har man träningshoppat. Inga svenskar finns på plats de ska hoppa på SM i Sollefteå 5 december och väljer att göra sin första tävling i finska Rovaniemi helgen efter. Finland har skickat sitt c-lag, alltså mycket unga hoppare eftersom B-laget hoppar i nationella gruppen i Ruka. De unga finnarna har visat varierande resultat. Norge är där med sitt B-lag och där är det erfarna hoppare. De har med några få undantag i vartenda av sina tre hopp placerat sig topp 10. Där är det tävling imorgon och på söndag, individuella tävlingar båda två.

Resultat Lagtävling, Ruka, Kuusamo 071130

1. Norge 1152,8 p
B-E Romören, Tom Hilde, Anders Bardal, Roar Ljökelsöy

2. Österrike 1131,1 p
Wolfgang Loitzl, Martin Koch, Gregor Schlierenzauer, Thomas Morgenstern

3. Finland 1129,3 p
Matti Hautamäki, Harri Olli, Arttu Lappi, Janne Ahonen

4. Slovenien 1077,2 p
5. Tyskland 1050,5 p
6. Japan 1032,9 p
7. Schweiz 981,2 p
8. Ryssland 977,9 p

ej till final
9. Tjeckien 450,4 p
10. Frankrike 437,1 p
11. Polen 413,7 p
12. Kazachstan 325,6 p
13. Estland 202,8 p


Om författaren

Författare:
Annelie Printz

Om artikeln

Publicerad: 30 nov 2007 19:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: