sourze.se
Artikelbild

Jag blev nästan släkt med Pervez Musharraf

En lördagskväll i början av sjuttiotalet, när min farbror var överste i Pakistans flygvapen och chef för en av landets största flygbaser, kom en ung armélöjtnant hem till honom på middag.

Foto: Micael Engström

Mannen hade skickats av sin familj. Syftet bakom besöket var att den unge officeren hade fått upp ögonen för min kusin och ville fria till henne. Mötet med min familj var en slags procedur som på den tiden var ganska vanlig inom den indo-pakistanska kulturen. Familjen lär känna mannen och ger sedan sin rekommendation till dottern. I den moderna indo-pakistanska kulturen är det flickan som har sista ordet och min kusin tackade nej till den unge officerens friande. Han gick sin väg, ledsen men inte helt nedslagen. Ett år senare gifte han sig med en annan kvinna. Han avancerade snabbt i karriären och blev inte bara General och chef för hela den pakistanska armén utan han blev Pakistans president. Hans namn: Pervez Musharraf.

Det här är en historia som jag inte kände till förrän ganska nyligen. Jag minns att min kusin hade nobbat någon ung arméofficer en gång för hundra år sedan, men jag hade ingen aning att det rörde sig om just Pervez Musharraf. Det fick jag reda på ganska nyligen när jag var i Pakistan på besök och under en middag hos Flygvapnets Överbefälhavare snackades det en hel del om Musharraf. Det var nämligen just då som den s.k. Röda Moskén i Islamabad hade övertagits av extremister. Plötsligt säger en Generalmajor till mig: "Tänk Billy att du nästan blev släkt med Musharraf!". Jag satte mig upp i stolen och undrade vad karln snackade om. Då berättade min farbror historien om hur Pervez Musharraf kom hem till honom för att fria till min kusin men fick nobben.

I dag bor min kusin i USA med sin make sedan drygt 25 år. När jag kom hem till Sverige efter mitt besök till Pakistan i våras visste jag inte hur fort jag skulle slänga mig på telefonen för att fråga ut min kusin:
"Är det sant att du nobbade Musharraf på 70 talet!" frågade jag
"Ja - det är sant!" svarade hon skrattande.
"Varför det?" frågade jag. " Fan också! Du kunde ju ha blivit Pakistans första dam och jag hade kunnat knäcka alla svenska journalister i dag genom att få en exklusiv intervju med Musharraf nu när han är så ’hot stuff’!"
"Vill du veta varför jag nobbade honom?" frågade hon.
"klart jag vill veta det!" svarade jag
"Han var ful!" svarade hon med ett skratt.

Ful eller inte, så blev han landets president. Jag blev inte släkt med honom, men det finns faktiskt en annan historia i det hela, nämligen att Musharrafs syster gifte sig med en man som heter "Butt" i efternamn. Och han visade sig vara en släkting till mig. Frågan är om detta räcker till för att jag ska kunna få en exklusiv intervju med Generalen? Enda problemet är nog att han troligen inte vill bli påmind om varför min kusin nobbade honom.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2007 10:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: