sourze.se

Jag vill betala solidarisk skatt del 2

På bruket där jag jobbar, finns två äldre förmågor och då menar jag verkligen ÄLDRE förmågor.

Dessa båda herrar har passerat 65 års ålder, arbetar hårt enligt gammeldags moral och har ett tungt arbete. I deras kläder skulle en annan velat vara en lycklig pensionär och njuta av livet, under förhoppningsvis två deccenier till?
Men den ena vill jobba till 70-strecket, medan de andra visserligen önskar sig gå i pension inom den närmsta tiden och har haft hjärtinfarkter flera gånger om, är själv också medveten om att han borde trappa ner.

Varför jobbar då dessa båda herrar med hårt gjuteriarbete?
Svar: Den ena har varit egen företagare större delen av sitt liv och lyckas inte få lika stor pension från det allmänna som andra löntagare. Den andra har också haft eget en tid, men frestats alltför mycket av att arbeta svart och därmed inte gjort sig förtjänt av tillräckligt mycket ATP från staten. Därför tvingas de nu arbeta vitt, långt över normal pensionsålder, för att samla ihop några ATP-poäng till.

En annan företagare, som jag känner till, verksam inom frisörbranschen, har rökt hela livet och tampas nu med en svår halscancer, driver sin verksamhet fortfarande. Varför?
Därför att han under alla sina år tagit en viss del klippningar svart och nu får lägre statspension.

Å ena sidan kan man tycka det ena och det andra – som bekant om det svenska företagsklimatet – men det lönar sig aldrig med att arbeta svart i längden för den enskilde och ska så heller inte göra. För vill man vara med och ta av det offentliga skyddsnätets förmåner, måste man också bidra till det.

En nära släkting till mig, som arbetar som försäljare åt ett grossistföretag, berättar hur en del privatpersoner undrar om de kan få handla av honom till inköpspris. Men när de sedan väl har fått varorna av honom, har de mage att begära garanti och service. Hur kan man vara så fräck att förvänta sig garanti, på en vara man fått köpa utan moms?
Det är där, återigen, skatten kommer in och värdet av denna i samtliga transaktioner: Köper man någonting i butiken –till fullt pris- registreras affären och du har rätt att reklamera varan vid eventuella fel. Köper du den till nettopris inkluderas inte denna trygghet och du har köpt ”grisen i säcken”. Det är den verkliga skillnaden mellan att köpa och sälja svarta/vita tjänster. Om sedan ingen människa - politiker eller inte – kan ha ryggen fri från den svarta marknaden är en annan sak.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 04 nov 2007 09:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: