sourze.se

Den största boven

Samtidigt som en manifestation mot våldet hölls knivskars en man några kilometer bort på Medborgarplatsen. Alkohol hade förmodligen spelat sin roll som så ofta då våldsbrott begås.

Samtidigt som en manifestation mot våldet hölls i Kungsträdgården i Stockholm för några veckor sedan knivskars en man några kilometer bort på Medborgarplatsen. Fem personer togs med till polisstation. Dock var fyra av dem tvungna att först sova ruset av sig innan dem kunde förhöras. Alkohol hade förmodligen spelat sin roll som så ofta då våldsbrott begås.

Några dagar senare intervjuar DN tjugoettårige Ricky som blev misshandlad vid Stureplan två månader tidigare:

"När det blir bråk är det alltid alkohol med i bilden. Det krävs väldigt lite för att det ska smälla, vissa tänder snabbt, det slår slint. Det är helt sjukt. Bråken... ja, det kan vara småtjafs om allt möjligt, töntiga saker egentligen, om tjejer eller att man kommit åt någon på dansgolvet," säger han.

Sedan misshandeln för en månad sedan då en sextonåring skadades så svårt att han senare miste livet har många upprörda röster gjort sig hörda. Det är bra att gatuvåldet får den uppmärksamhet och debatt som det förtjänar. Dock är jag rädd för att praktiska lösningar försvinner bland utkrävningar av hämnd och uppmaningar till stat, polis och medborgare att ta större ansvar.

Varje liv som faller till offer för våldshandlingar är onödigt och orättvist. För att detta inte ska fortsätta krävs det att vi lär oss av det förflutna. Den största boven i detta sammanhang är utan tvekan alkohol. Vi borde ställa oss frågan varför det är så lätt för minderåriga att få tag i alkohol. Hur kan vi gå tillväga för att åtgärda detta?

Mamman till personen som misshandlade Ricky för två månader sedan berättar om sin son och alkohol:

"Han blir inte arg, han blir galen. Men det har gått hyfsat bra att kontrollera det fram tills han började dricka."

Att folk bryr sig och blir upprörda över våldet i Sverige är bra. Men våld löser man inte med våld. Att säga att man ska ta större ansvar saknar egentlig betydelse och leder inte till något. Snart kommer mediehjulet snurra och byta ämne vilket leder till att uppmärksamheten dras till något annat. När detta sker är det viktigt att vi redan har satt oss ner för att komma fram till hur vi ska minska alkoholtillgången bland unga, hur vi ska få fler patrullerande poliser på gatorna, hur vi ska göra så att de som begår kriminella handlingar får träffa avhoppade brottslingar som faktiskt förstår dem. Vi bör också tänka på att lysa upp mörka parker, sätta upp övervakningskameror på stökiga områden och skapa fler naturliga mötesplatser för unga.

När mediehysterin tystnar är det inte slut. Då har det redan börjat. När våldsbrott inte längre står på förstasidorna sitter vi redan och diskuterar hur Sverige ska bli ett säkrare samhälle.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 04 nov 2007 09:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: