sourze.se

Film: "Curse of the Golden Flower" - Se den!

"Ska ni se en film i år är "Curse of the Golden Flower" mitt tips. Den är ett historiskt kinesiskt och mytologiskt drama i shakespearsk anda, som utspelar sig för mer än 1000 år sen."

Betyg: MVG
Titel: Curse of the Golden Flower
Genre: Actiondrama
Regi: Zhang Yimou
Medverkande: Chow Yun Fat, Gong Li, Jay Chou, Liu Ye, Ni Dahong, Chen Jin, Li Man, Qin Junjie m fl
Speltid: 1 tim 54 min
Premiär: 19 okt

Ska ni se en film i år är "Curse of the Golden Flower" mitt tips. Den är ett historiskt kinesiskt och mytologiskt drama i shakespearsk anda, som utspelar sig för mer än 1000 år sen. Det är krigskonst, estetisk action, maktspel, omöjlig kärlek och ödesmättad familjeintrig
på en och samma gång i regi Zhang Yimou, en av världens nu levande och största filmregissörer.

Historien utspelar sig under den yngre Tang-dynastin 923-936 e Kr. Perioden karaktäriseras av korruption, krig och politisk oro. Vi kommer in i handlingen under sista årens hovintriger och vanstyre. Så långt följer filmen den reella historieboken, men filmens kejsarpar är fiktiva gestalter. Kejsaren var från början en lägre officer, som övergivit sin första hustru för och gripit den högsta maktpositionen genom giftermålet med dottern till en lokal kung. Medan han mest ligger ute och krigar för att hålla fienden på avstånd, fräter ett tyst och återhållet hat i kejsarfamiljens sköte. Kejsarinnan tvingas på makens befallning flera gånger om dagen svälja en förgiftad tebrygd, som sakta för henne mot galenskapen, När hon dessutom hittar en tjänstekvinna i styvsonens - som hon själv har ett förhållande med - säng, brister alla fördämningar. Frenesin bakom hennes till synes oskyldiga arbete vid sybågen visar sig dölja en infernalisk plan, som är minst lika intrikat som den kejsaren planerar för att röja henne ur vägen.

Chow Yun Fat - gjorde huvudrollen i Ang Lees "Crouching Tiger, Hidden Dragon", 2000 och kunde senast ses "Pirates of the Caribbean: Vid världens ände" - spelar kejsaren med en iskall, oåtkomlig och återhållen despoti. Hans tonträff är minimalistisk säker. Men det här är i första hand kejsarinnans drama. Likt en lady Macbeth gestaltas hon med intensiv precision av Gong Li, som efter tio år och många fantastiska huvudroller i Zhang Yimou-filmer, som "Ju Dou - förbjuden kärlek", "Den röda lyktan" och "Berättelsen om Qiu Ju", nu återvänder till regissören som upptäckte henne 1987. Gong Li som 2006 utsågs till Kinas vackraste kvinna har genom Zhang Yimous särskilda intresse för rika och sammansatta kvinnliga karaktärer fått en mytisk aura kring sin persona.

I detta delvis stramt koreograferade kammarspel där Yimou excellerar i sitt uppmärksammade och raffinerade färgspråk gestaltar hon en kvinna som har total kontroll över sin instängda tillvaro. Trots den kvinnliga fångenskapen i palatset lyckas hon iscensätta en statskupp, som samtidigt detonerar mitt i familjens inre krets mitt under den årliga Chong Yang-festen som firats i Kina sen urminnes tider och fortfarande är en omtyckt familjehögtid. Under och bakom all gyllne prakt i palatsinteriör, klädedräkt och sedesamma etikettsregler hos kejsarfamiljen och hovfolket kokar känslorna under starkt tryck både innanför och utanför det kejserliga palatsets murar. Den situationen utnyttjar kejsarinnan för att spränga sig ur sin fångenskap, men hon agerar i det fördolda. Gong Li spelar tätt intill kokpunkten utan att egentligen någonsin tappa kontrollen över sin karaktär, medan samtliga av hennes medagerande går över gränsen mot galenskapen. "Curse of the Golden Flower" är en fantasmagori och kejsarinnan en klassisk roll hemmahörande i en annan tid än vår egen. Gong Li skapar en emblematisk kejsarinna - all överhettad dramatik till trots - utan att tappa trovärdigheten. Hon blir till en av raseri blind könskrigare i ett maktspel som utspelas i en vidare krigskontext, där både mannen och kvinnan står som förlorare i slutscenen.


Om författaren

Författare:
Monika Wehlin

Om artikeln

Publicerad: 15 okt 2007 22:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: