sourze.se
Artikelbild

Amanda i Idol 2007: "Nu vill man gå hela vägen"

"Först tänkte jag så, jag vill inte vinna. Men nu, när man är med i tävlingen, är det helt annorlunda. Det är ändå en tävling, liksom, nu vill man verkligen gå hela vägen." Cim Efraimsson fick träffa Idol-tjejen som nog är de flestas favorit så långt.

Foto:Göran Granlund/Sourze

Det regnar på väg till Scandic Anglais, och framförallt tjejerna i årets Idol är väl inte sådär jätteglada över att behöva gå ut i rusket för en gruppfotografering. Killarna får stå på huk och börjar gnälla efter några minuter på grund av krampande ben, det byts platser och Sam tappar Maries väska i det våta gräset. Några minuter tidigare har alla journalister i samlad trupp fått lyssna på när Pelle Porseryd, exekutiv producent på TV4, låtit superlativen hagla över årets deltagare. Dom är bättre än någonsin förr, och Pelle producent gör det också väldigt klart att Gynning & Berg numera är totalt exkluderade från Idol 2007. Nu är det Jihde som gäller för hela slanten. Det är lätt kaosartat, och när fotograferingen sen är avklarad blir det traditionell huggsexa om idolerna. Jag slåss om Amanda med en kvinna från någon annan tidning, hon gnäller om deadlines hit och dit, men efter en vänligt bestämd hand på Amandas rygg och ett löfte om att det ska gå fort sitter vi skönt placerade i en soffgrupp inne i värmen.

- Hej, hur mår du?
- Jag mår bra faktiskt. Har fått sova lite för första gången på länge, så det är bra. Sju timmar inatt. Jag måste bara säga att jag älskar dina shorts.

- Haha, tack så mycket. Härligt med lite sömn. Varför sökte du till Idol?
- Idol är ett bra sätt att få promotion snabbt. Promotion och bekräftelse. Jag blev inte ditlurad eller nåt, det var ett medvetet val, absolut.

- Är du en produkt av Idolfabriken? Du vet, med allt snack om att ni blir stöpta i samma form och så.
- Mm, jo, jag förstår. Men nej, det tycker jag inte. Tror det beror mycket på att jag kört min egen grej hela vägen. Jag har varit mig själv, och jag vet om att man antingen hatar det eller älskar det. Så är det bara. I Idol får jag pröva mina vingar för första gången, och det är grymt.

- Det har ju gått väldigt bra för dom som inte vunnit Idol. Måns och Darin till exempel. Tror du det finns fördelar i att inte vinna?
- Alltså, jag tror att man tänker så när man inte är med i programmet. Innan jag gick vidare så tänkte jag liksom att det här är skitbra, det är snabb promotion för mig, jag vill inte vinna. Allt går ju så sjukt snabbt, den där skivan spelas i princip in samma kväll det är klart. Så först tänkte jag så, jag vill inte vinna. Men nu, när man är med i tävlingen, är det helt annorlunda. Det är ändå en tävling, liksom, nu vill man verkligen gå hela vägen.

- Men du ser inga problem med det du pratar om, att skivan nödvändigtvis ska spelas in så snabbt?
- Nej. Jag var i studion igår, för att sätta tonart till min låt på fredag, och man blir så imponerad av hur fort dom jobbar. Dom som gör skivan är otroligt duktiga, och det går på två sekunder så fixade dom min låt igår. Och det blev precis som jag ville ha det också. Jag har förtroende för dom jag jobbar med.

- Vad ska du sjunga på fredag?
- Det är one hit wonders som gäller på fredag, och så kommer dom med låtlistan och jag ser Tainted Love. Det var så skönt, det är verkligen en perfect match mellan mig och den låten.

- Åh, spännande låtval! Vilken version gör du då?
- Jag gör Soft Cells version. Det ska bli skitkul.

- Du är ju en av de som verkligen är genrebestämd redan såhär tidigt i tävlingen, på grund av dina låtval. Vad tycker du om det?
- Alltså, jag förstår det. Men jag gillar ju ny musik också. En låt jag älskar är "Crazy" med Gnarls Barkley, till exempel. Jag har liksom inga stängsel för min musiksmak. Inga murar. Men jag gillar ju gammal musik då, som bekant. Johnny Cash, Billie Holiday, Elvis, Ray Charles. Och många andra.

- Är du nöjd med din medverkan i tävlingen såhär långt?
- Absolut. Jag har fått sjunga en Elvislåt, som jag älskar. På slutaudition fick jag framföra "Hallelujah I just love him so", bara jättekort, men ändå. Och så "Dream a little dream of me", och "What have they done to my song, ma", som är Melanie Safkas ursprungligen. Den spelades in den på 60-talet. Hittade den på min mammas gamla LP-skiva.

- Vad gör du när du inte letar LP-skivor eller är med i Idol då?
- Ja, jag tog ju studenten nu i våras. Och du vet hur det är, efter studenten brukar alla splittras, alla kompisgäng. Så under sommarlovet har jag bara försökt hänga med alla så mycket som möjligt.

- Vad är det roligaste med Idol?
- Det absolut roligaste är att gå upp på en scen, sjunga sin sång och vara så jävla nöjd när man går av. Att kunna vara nöjd när man är klar, fattar du? Det är sjukt roligt. Allt det här är ju en ren chansning, och det är så skönt att det har gått bra. Jag vet ju att Idolpubliken består av många yngre, som inte riktigt känner till den musiken jag gillar. Och att gå upp på en scen, sjunga det jag vill, och se att det funkar - det är helt otroligt! Jag är helt mig själv och folk gillar det, jag kan vara populär utan att vara kommersiell.

- Vad tycker dina vänner om att du är med i Idol?
- Dom tycker det är skitkul. Många blev förvånade, för Idol är ju inte direkt nåt man förknippar med mig. Och flera har jag hållt det hemligt för fram tills att jag kom med bland de sista 16. Det är ju roligare att säga att man är med bland de sista 16 än bland de sista 131 liksom skratt.

- Det är en del som jämfört dig med Amy Winehouse, vad säger du om det?
- Jag har faktiskt inte lyssnat på henne nånting. Men har sett bilder, kan tänka mig att det beror på svinryggen jag hade där i något program. Men jag har hört den där låten, "Rehab", den är ju grym..

Och så börjar hon sjunga. Och det är jättebra, såklart. I nästa sekund är en gravid pressansvarig kvinna framme hos oss och knackar mig försynt på axeln, ber om ursäkt, men säger att vi måste rotera lite. Jag och Amanda har pratat för länge. Jag kan ju inte prata för henne, men hade gärna suttit en halvtimme till. Amanda är en smart tjej. Hon är smart och medveten och snygg och trevlig. Hon har alla kvalitéer som behövs för att vinna Idol 2007. Och pratstunden var så trevlig, jag ägnar ingen större reflektion åt att den andra tidningskvinnan ser surt på mig när jag kryssar ner mellan Marie Picasso och Christoffer Hiding i trappan. Att jag inte hann ställa alla frågor spelar mindre roll även det. Amanda är grym, och ser fram emot fredagen.


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 01 okt 2007 16:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: