sourze.se
Artikelbild

Idol 2007 - Amanda gör mig kär

Jag är bara överlycklig för att det äntligen låter visas på TV, bästa sändningstid, att ungdomar av idag förstår musik från den gamla skolan, älskar den, sjunger den, vill visa upp den för världen.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Men ge Gynning mer TV-tid! Ge henne allt. Slott och herrgårdar och miljoner kronor och fler publicerade böcker och framgång och rikedom i evighet. Hon är det bästa jag sett på TV sen jag först såg Aschberg. Och Renée Nyberg är ju skön, men Gynning är ju helt klockren. Jag förstår inte vad hon ska med manuskorten till, dom läser hon ju ändå inte. Hon ska bara slängas upp på scen och vara sådär härligt naturlig som hon är nu. Det roligaste igår var när hon skulle fråga ut artisterna efter att allt var klart. Hur känns det, skorrar Gynning och sträcker fram micken till Evelina, bara för att dra bort den igen vid "Det känns..". Hysteriskt. Pratar i 180 och är så tydligt totalt ointresserad av vad ungdomarna har att säga. Och så Berg som torrar vid sidan av, som tar det med ro men ändå blir smått nervös ibland. Lika underbart att se det. Torr och Skorr, där har vi dom. Vad fan ska vi med Jihde till?

Tjejernas tur. Och åter igen är jag besviken. På dom flesta.

Särla - Brake me, shake me. Oförståeligt låtval, kassa Savage Gardens för mig helt okända låt. Konstiga kläder, konstig frisyr, fult smink och Särla lyckades haverera imagen hon byggt upp på dryga minuten. Jag tyckte lite synd om henne. Lite. För egentligen är det inte mer än rätt, hon har aldrig varit bra och visade på det igår. Om hon hade varit snygg hade hon förmodligen fått fler röster.

Evelina - One day in your life. Den här tjejen är jätteduktig. Har en underbar klang och bra scennärvaro. Jag vet inte vad hon pysslade med under sitt framträdande. Det skapar inte direkt cred för sångcoachen. Hon trycker bak tonen långt ner i halsen, är otroligt dallrig på rösten, som jag först trodde berodde på nervositet, men nej, det var visst planerat. Evelina förstod Swartlings kritik när han sa åt henne att sluta försöka kopiera originalartistens, Anastacia, version. Helt rätt och riktigt, Evelina kan slappna av, hon är tillräckligt bra för att gå till final.

Marie - I cant make you love me. Personligen gillar jag inte den här låten. Men hon gör den så bra, så säkert. Marie kommer få mycket oförtjänt skit i alla möjliga sorts medier, om hon klarar pressen så kan hon gå långt. Men då får tuffa till sig jävligt snabbt. Förutom hennes mesighet var hon tekniskt bäst igår. Sätter varenda ton perfekt.

Anastasia - How to save a life. Den här låten är däremot underbar, om än otroligt uttjatad vid det här laget. Jag tycker inte om att titta på Anastasia, det är någonting i hennes utseende och sätt att föra sig som är lite obehagligt. Hon ser inte behaglig ut, och med det menar jag inte att hon är ful. Svårt att förklara. Fullkomligt hatar hennes version av den här låten, det finns olika grader av sprött, och det finns rätt och fel. Det här var fel.

Patrizia - Hurt. Hon gör det inte lätt för sig direkt. Får känslan av att hon riktigt ville knäcka det här, ville överglänsa alla andra, mycket på grund av hennes katastrofförsök förra året. Men nu, äntligen, lossnar det. Bland det värsta jag vet är folk som översjunger låtar, som liksom tar i för att beröra, och lite så är det med Patrizia igår. Lyckligtvis är hon innerlig nog för att utan minsta tvekan segla upp bland dom bästa framträdanden igår. Hon har något vackert i sin blick, och lyckas dela det med oss. Dessutom sjunger hon som en ängel.

Tamela - The winner takes it all. Jag har gillat Tamela fram tills nu. Inte längre. Snacka om att översjunga låten! Jag får Carola-vibbar och då är det illa. En tjej som tror hon är nåt, sjunger Abba och försöker vara Carola funkar ju liksom inte. Det är katastrofdåligt, helt komplett värdelöst. Tamela behöver komma ner på jorden, hon har varit grym fram tills igår, men det berättigar inte den oerhörda arrogansen hon påvisade i sitt framträdande. Den sämsta versionen jag någonsin hört av den här underbara låten, och aldrig har tårarna jag lät falla på Mamma Mia varit längre borta.

Gathania - Dont stop believing. Mja. Gillar Rihanna-stylingen på henne, håret och sminket var snyggt. Snygg styling för en snygg tjej, helt enkelt. Men jag tycker dom ska passa sig för att fixa med Gathania för mycket, en så bedövande vacker tjej är oftast absolut vackrast naturlig. För mycket skit på henne tar bara bort från hennes medfödda skönhet. Sången var det också, ja. Förstår inte låtvalet, men Gathania gör okej ifrån sig. Hon lämnar en lätt besvikelse hos mig, men jag är säker på att hon gör bättre ifrån sig nästa gång.

Amanda - Dream a little dream of me. Det har aldrig funnits någon som Amanda i Idol. Låten spelades in första gången den 18:e februari 1931 av Wayne King. Efter det har den gjorts av åtskilliga fantastiska musiker, bland andra Diana Krall, Louis Armstrong med Ella Fitzgerald, Bing Crosby och the Nat King Cole trio. Alltså, det är svårt att greppa. Att en så ung tjej kan ha så extraordinär musiksmak. För er, medelåldringar, är det svårt att greppa, kan jag tänka mig. Jag är bara överlycklig för att det äntligen låter visas på TV, bästa sändningstid, att ungdomar av idag förstår musik från den gamla skolan, älskar den, sjunger den, vill visa upp den för världen. Amanda gör det så fantastiskt bra och själfullt att jag blir kär. Idolfabriken får inte förstöra den här tjejen. Hon är redan finalklar, så jävla bra att jag aldrig sett något liknande. Helt otroligt framträdande.

Med vissa undantag skötte sig tjejerna mycket bra. Det visas på variation, teknik, röstkvalité, styrka och sprödhet. Det är en väldig bredd, och ja, jag tycker tjejerna var bättre än killarna. Särla åker ut, och jag applåderar den svenska publiken igen. Jag trodde att det här var slutet för Evelina, men tydligen kommer folk ihåg och ser, känner igen talang, och glamourmodellen fick packa sina väskor och åka hem. Än ser jag ingen potentiell vinnare, så långt fram har dom inte kommit än. Ser fram emot resten av veckan, och ännu några dagar med ljuvliga Gynning.


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 26 sep 2007 10:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: