sourze.se
Artikelbild

Belöna arbete i betygen!

Unga som vill jobba måste uppmuntras och arbete utanför skolan få premieras. Därför kommer vi i Moderata ungdomsförbundet i Stockholm verka för att jobb ska kunna skrivas in i betygen.

Enligt ungdomsbarometern 2006/2007 rankar 87 procent av Sveriges ungdomar minskad arbetslöshet som den viktigaste samhällsfrågan och av 50 olika alternativ hamnar egen företagare högst bland yrkesvalen.

Den framtidstron är inget som politiker ska reglera. Tvärtom ska arbete alltid belönas, inte minst i skolan. Precis som arbetslivspraktik utvärderas bör elevers prestationer på riktiga jobb kunna betygsättas.

Under 2006 stod 280 000 unga utan jobb. Den tidigare vänsterregeringen har genom höga skatter och krångliga regler lagt krokben för unga. Det ger uttryck för en syn på individer som inkapabla att stå på egna ben. Men att få tjäna sina egna pengar är lika mycket en frihetskänsla som en trygghetskälla. När fler får behålla mer av sin lön och fler får en lön att behålla är det viktigt att eget arbete också premieras i skolan. Vi får inte skapa en situation där våra föräldrar minns den första slant de tjänade och vi minns det första bidraget vi fick.

Den insikten går också hand i hand med att underlätta för ungdomar på arbetsmarknaden. Vi kommer driva på partiet och alliansen för att de första 100 000 av lönen ska vara skattefria och för att CSN-taket, som straffar arbete med nedskurna studiemedel, slopas. Vi kommer verka för att skrota "sist in först ut" regeln, som automatiskt sparkar många ungdomar, och för att ta bort hindren som förbjuder unga att jobba obekväma tider.

Ovanstående är inte i första hand finanspolitiska åtgärder utan rättvisereformer. Det stärker ekonomin i stort, men gör störst skillnad för enskilda ungdomar.

Möjligheten att skriva in arbete i betygen borde ha införts för decennier sedan. I kölvattnet av friskolornas nya idéer bör de skolor som vill också få chansen att göra det. För ett rättvist samhälle belönar de som anstränger sig, oavsett ålder.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 21 sep 2007 07:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: