sourze.se

Fotboll: Norsk skräll i Champions League

Lilla Rosenborg från Norge mot stora Chelsea från England. På pappret en säker seger för engelsmännen. Chelsea skulle köra över Rosenborg. Trodde de flesta i alla fall.

De lyckades få till oavgjort på Stamford Bridge. Ett Chelsea utan skadade stjärnor som Didier Drogba, Frank Lampard, Michael Ballack, Ricardo Carvalho och nyförvärvet Claudio Pizarro blev rejält chockade av Rosenborgs anfallsmässiga spel. Rosenborg lyckades verkligen föra matchen under stora delar av första halvlek. Passningsspelet fungerade stundtals magnifikt. Rosenborg visade varför de egentligen skall ligga högre upp i den norska Tippeligan än den mindre smickrande femteplats laget huserar på just nu.

Den svenske landslagsbacken Mikael Dorsin blev fälld av Chelseas Claude Makelele och på den efterföljande frisparken skruvade Marek Sapara in bollen i straffområdet där Miika Koppinen relativt enkelt och obevakat kunde nicka in 1-0 bakom Petr Cech. Chelsea blev paralyserat av norrmännens ledningsmål och agerade stressat med många felpassningar och frustration. Efter paus kom Chelseaspelarna ut med en helt annan attityd och skärpa i spelet och förhållandena i matchen skiftade färg till att domineras av de blåklädda som tillslut lyckades få in en kvittering genom Andrej Sjevtjenko. Ukrainarens 60:e mål i europeiska cupsammanhang. Nu är han endast två mål ifrån legenden Gerd Müllers rekord. Efter kvitteringsmålet var det helt och hållet Chelseas match men Rosenborg höll undan mycket tack vare briljant försvarsspel och lite tur både Florent Malouda och Salomon Kalou hade skott som träffade målramen.

Att Chelsea inte lyckades vinna mot Rosenborg igår beror på flera saker. De mötte ett lag som kämpade in i det sista och som spelade bättre än på väldigt länge. De saknar en mittfältsmotor. Den roll som Frank Lampard vanligtvis har, fylldes tyvärr inte av den annars så talangfulle Michael Essien. Mest av allt saknade Chelsea skärpa i sina avslut på mål. Av lagets tjugonio skott så var det bara fem som gick på mål och ett som gick in. Alldeles för dålig statistik för ett lag av Chelseas kaliber. En skada på en så skicklig avslutare som Didier Drogba kan vara ödesdigert för Chelsea i fortsättningen. Chelsea måste få ordning på sitt anfallsspel och be till fotbollsgudarna att Drogba blir frisk snabbt.

Rosenborgs prestation ska inte förringas på något sätt, men de får nog väldigt svårt att ta sig vidare från gruppspelet. De två platserna är vigda åt Chelsea och Elfsborgs övermannar Valencia. Det är inte en fråga om OM Chelsea får ordning på spel och blir kvitt skadorna i laget utan en fråga om NÄR. Och när det sker så blir Chelsea ett lag att räkna med när Champions League säsongen går mot sitt slut i maj nästa år. Där står jag fast. Annars får jag väl krypa tolv mil tillsammans med Glenn Hysén.


Om författaren

Författare:
Alexander Brock

Om artikeln

Publicerad: 19 sep 2007 15:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: