sourze.se

Fotboll: Sverige klart för EM

Allt pekar på att Sverige tar sig till EM-slutspelet nästa sommar. Chanserna ökade markant igår efter Islands fantastiska seger mot Nordirland. Nu har Sverige allt i sina egna händer.

Att Nordirland skulle vara med och fightas om en av slutspelsplatserna till EM-slutspelet var det nog ingen som trodde när kvalgrupperna lottades i Montreux i januari förra året. Nordirland är känt för mycket hemskare saker än fotboll. Men efter imponerande segrar mot såväl Sverige som Spanien och med den målfarlige Dean Kiely i högform såg Nordirland länge ut som en stark kandidat till en av slutspelsplatserna. Dock har flytet inte riktigt varit på Nordirlands sida den senaste tiden. Ett självmål tidigt i andra halvlek i matchen mot Lettland förra veckan följdes den här veckan upp av ett nytt självmål, den här gången mot Island.

I en normal kvalgrupp hade en match mellan två lilleputtnationer som Island och Nordirland inte haft någon som helst betydelse. Men mirakulösa kämpainsatser av Nordirland och en full dansk har gjort att matchen blev högintressant för Sveriges del. När nu Island lyckades besegra Nordirland på hemmaplan kan nog Lars Lagerbäck sätta på sig sin tyrolerhatt och joddla hela vägen ner till Österrike/Schweiz nästa sommar. Det räcker med sex poäng på de resterande fyra matcherna för att Sverige ska lyckas. Motståndet är heller inte de mest skrämmande. Liechtenstein b är en säker trepoängare, Nordirland h borde vara en trepoängare mot antingen ett sargat Nordirland eller ett taggat, revanschsuget Nordirland. Just den matchen är svår att förutse. Den 17 november spelar Sverige mot Spanien i Madrid och ska väl kunna klara av ett oavgjort resultat enbart på vilja. Då återstor bara Lettland hemma på Råsunda och jag kan inte se, ens i mina vildaste fantasier, att Sverige skulle förlora den matchen.

Om Zlatan fortsätter att spela den bländande fotboll han visade upp mot Danmark i lördags så blir Sverige väldigt svårslagna i kvalgruppen. Förutsättningarna för en rolig sommar bland alpstugor, ölsejdlar och fotboll i världsklass ser väldigt ljusa ut idag. Förhoppningsvis ser de ännu ljusare ut i slutet på november när alla kvalmatcherna är spelade.

Men vad är det man brukar säga? Det är inte slut förrän den feta damen sjunger.


Om författaren

Författare:
Alexander Brock

Om artikeln

Publicerad: 13 sep 2007 10:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: