sourze.se

Snälla Folkhemmet, kom tillbaka!

"Ge Totto en banan". Ungeför så känns det ibland i vården i Sverige idag.

Alla som med mer eller mindre mystiska syndrom får lättvindliga diagnoser, stressrelaterade syndrom som i folkmun kallas för "gått in i väggen" eller "utbränd", vad för behandling som är lämplig är inte lika lätt att ta fram ur doktorsrocksärmarna. För helt plötsligt är all kunskap om hur man ska behandla, så att mänskligt psykiskt välmående uppnås, ett lotteri. Anhöriga står vid sidan om och tittar på när deras nära och kära bryts ner till spillror av deras forna jag. Det är hemskt deprimerande att behöva uppleva. De som innan var kittet som höll ihop familjer är inte mer än dammråttor som sorgligt virvlar runt.

Hur kan det komma sig att vi i ett modernt samhälle tillåter detta att fortgå? Varför förstår vi inte bättre? Är vi idioter allesammans?

Jag påstår att eftersom vi bevisligen mått bättre borde vi se skillnader mellan då och nu. Vad har förändrats som gör många människor utsatta? En sak är hur vår syn på ekonomi har förändrats. Det är tydligen bättre att förhärda våra arbetsklimat och slå ut folk i sjukskrivningar. Det är tydligen bra att banta vård och omsorg så att folk blir arbetslösa. De som jobbar kvar blir utslitna och i slutet utbrända. De slås då ut ur arbetslivet tillsammans med de som redan blivit utan jobb. Jaha, och detta skulle vara marknadsekonomiskt försvarbart?

Jag kan aldrig tro att denna utveckling skulle vara försvarbar ur någon synvinkel. Låt våra barn och gamla få mer personella resurser så vanvård minskas på sjukhem och mobbingen minskar på skolor. Det måste vara bättre med friska arbetande människor i en offentlig sektor än arbetslösa människor i bidragsektorn.

Totto vill inte ha en banan! Totto vill behövas i ett arbetsliv! Han vill känna att han räknas! Därför skulle medicinen vara att vi upphör med nedbantningar och avrustning av den välfärd som vi en gång skröt med. Detta skulle vi tjäna på i längden. Mindre utslagna, mindre utbrända och mindre tryck på sjukvård, arbetsförmedling och socialtjänst.

Folkhemmet, kom tillbaka till oss snälla, gör det innan det är för sent!!!

Låt de bli mina sista ord...


Om författaren

Författare:
Paul Johansson

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2007 13:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: