sourze.se

Du är vad du äter - kemisk

Vågar man hoppas på att mängden konserveringsmedel vi får i oss genom maten kommer göra oss evigt unga?

Snarare tvärtom; även om forskningsrapporterna spretar åt olika håll om gränsvärden och cancerframkallning så är ett dagligt snaskande på aspartam, akrylamid och bensen inte vad jag betraktar som "sunt leverne". Går man in under rubriken "Tillsatser i mat" på Livsmedelsverkets hemsida framstår Konsumbutiken som resultatet från ett laboratorium direkt ur en dålig framtidssciencefiction! Tanken på att det man stoppar i munnen skapats genom kemiska sammansättningar i provrör gör ju inte direkt att det vattnas i munnen.

Framför allt är väl färgämnen överflödiga på mathyllorna? Problemet är väl att nu är vi vana vid att vår mat ska ha vissa grälla färger så det vore rent osmakligt att plötsligt sälja den au naturelle.

Människohår och kycklingfjädrar är ju i alla fall helt naturligt, att det finns i maten är väl inget att yvas över? Förutom att vetskapen om det är ganska äcklig. Människohår förresten, är det okej för vegetarianer? Nja, det beror väl på. Jag har hört att "män är djur" så då är det ju bara kvinnliga hårtestar som får inta plats på min tallrik...

Nej, lösningen är väl självhushåll. Då vet man vad man får. Och vilken utmaning, att försöka bedriva självhushåll i dagens globaliserade konsumtionssamhälle! Tja, en bekant har i sommar lyckats få ut en första skörd på sin lilla vinodling, så helt omöjligt är det väl inte. Och svamp på mina breddgrader innehåller knappast rester från Tjernobyl utan bara helt vanliga miljögifter. Egenfångad fisk utan inblandning av jättetrålarnas dammsugarteknik känns bra i magen olje- och industriutsläpp till trots... och sallad från egen täppa är en delikatess när den fått vara ifred från mördarsniglar och klåfingriga ungar i kvarteret.

Enklast vore kanske att bara blunda, hålla för öronen och proppa i sig allt man gillar utan minsta eftertanke eller efterforskning. Det man inte vet har man inte ont av. Ignorance is bliss tills tumörerna tar över din kropp och barnen föds muterade...

Länkar:
Livsmedelsverket: www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id11368&epslanguageSV
Artiklar i ämnet:
www.metro.se/se/article/2007/05/21/05/5929-23/index.xml
www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d106&a368137


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2007 13:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: