sourze.se
Artikelbild

Vi måste uppdatera den svenska självbilden

"Tänk att efter tjugo år som svensk taxichaufför fortfarande varje dag få svara på frågor om sitt gamla hemland. Tänk om vi istället kunde utgå från att alla som bor i landet oavsett hudfärg var svenskar?" SSU-ordf debattdebuterar på Sourze!

Sverige är sig inte likt sedan 50-talet. Det är dags att inse att vi har ett nytt Sverige. Vi har mer av jämställdhet, kunskapsintensiva jobb, livsstilar och valmöjligheter. Vi har färre stärkta linnedukar, hemmafruar och gemensamma preferensramar.

De flesta av oss skulle inte vilja återgå till det gamla livet, men samtidigt har vi problem med vår svenska självbild.

Svenskheten är inte uppdaterad. Många lever kvar i föreställningen att alla svenskar är kristna protestanter med vit hudfärg. Det nya Sverige, som är mer heterogent både till utseende och till livsstil, möts antingen som hotfullt eller också omhuldas det på ett förnedrande sätt. Antingen är muslimerna farliga eller så är libanesiskt käk gott. Det finns ingenting där emellan.

Barn som växer upp i Sverige får många gånger av vuxenvärlden veta att de inte är svenskar. Det finns kommunpolitiker som öppet beskriver hur en svensk skola "numera endast har en fjärdedel svenska barn". Som om inte alla barnen i svenska skolor vore svenska?

Svenskar som bott i vårt land i många år får fortfarande varje dag frågor om var de kommer ifrån och uppmanas dagligen vid nya möten att beskriva den politiska utvecklingen i sitt forna hemland. Frågorna uppkommer inte av illvilja, men de kan bli påfrestande tjatiga. Tänk att efter tjugo år som svensk taxichaufför fortfarande varje dag få svara på frågor om sitt gamla hemland. Tänk om vi istället kunde utgå från att alla som bor i landet oavsett hudfärg var svenskar?

Vår gemensamma självbild behöver förändras. Först när alla får plats och ges möjlighet att forma sin egen identitet kommer sammanhållningen i Sverige att öka. Det är en ödesfråga för oss. Men det kräver en ökad förståelse om att strukturell rasism släcker och utplånar drömmar - och gör Sverige till ett fattigt land. Det är dags att beskriva Sverige som ett mångfaldssamhälle. Anna, Alaa, Daniel, Danish, Elisabeth, Elzbieta - vi är alla svenskar.

Tyvärr använder den moderatstyrda alliansen istället en retorik som ökar klyftorna och motsättningarna i samhället. Olika gruppers intressen ställs i konflikt mot varandra. Vi som har jobb - ni som är arbetslösa. Vi som är friska - ni som är sjuka. Vi som är svenskar - ni som är invandrare. Den retoriken syftar förstås till att skapa otrygghet och mobilisera väljare till Alliansen, men bekräftar samtidigt Sd:s budskap; att det finns ett vi och ett dem. Och som ett brev på posten, i den senaste sifoundersökningen ökade just Sverigedemokraternas andel av väljarstödet.

Alla är vi lika och alla är vi olika. Integration handlar inte om en liten grupp utan om oss alla. Det är en ödesfråga för oss alla att bekämpa diskriminering och rasism. Mångfalden gör Sverige starkare på en rad olika sätt, ekonomiskt, kulturellt, idémässigt. Vi måste öka kunskapen om mångfaldssamhället och bli tuffare mot den diskriminering som drabbar svenskar på grund av hud- hårfärg eller religion. SSU lovar att ligga i fronten för att uppdatera den svenska självbilden.

Foto: Helena Markstedt


Om författaren

Författare:
Jytte Guteland

Om artikeln

Publicerad: 20 aug 2007 17:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: