sourze.se

Inget fel på utvecklingsläran

Hur aporna i afrika och aporna i Sverige trots allt har nytta av sitt hår.

Hår. Du kanske ser framför dig en varm kofta, en luden rygg eller bara en långhårig hårdrockare. Tänk så varmt det måste vara med så långt svart hår mitt i sommaren, eller hur? Visst vore det skönt att bara raka av sig rubb och stubb och gå omkring sval och svalkad med skallig skult? Men se då riskerar hjärnan att koka över och då är det inte lätt att tänka rätt.

Hår både svalkar och värmer, päls likaså. Håret är ivägen för solen, men dessutom håller håret fast lite luft alldeles nära kroppen och den luften som stannar kvar mellan hårstråna isolerar kroppens temperatur från omvärlden, faktiskt oavsett om det är kallt eller varmt.


Om man vill bli riktigt varm och skön medan man simmar i till exempel ishavet skulle jag inte rekommendera hår eller luden päls alls faktiskt. Det blir bara vått och kallt, speciellt när man kommer upp ur vattnet för att sola sig lite på ett isflak. Nej, då är det istället fett man skall ha, fett med isolering och fett med smörjning så att vattnet formligen rinner av dig efter din simtur.

Och när du väl sitter där på isflaksbastun med de andra sjöbjörnarna och jämför era ändor skall du se att det är gubben med fetast ända som fryser minst, helt oavsett om ändalykten ifråga är rakad eller inte.

En sådan sjöbjörn bestämde sig för att han inte begrep hur det kom sig att ögat hade utvecklats. Vad skulle djur ha för nytta, tänkte han, av ett öga som bara kunde känna av skillnaden på ljus och mörker, till exempel? Det kanske låter som ett riktigt dåligt öga om man jämför med våra fantastiska flerfärgsögon med telefokus och justerbar vitbalans, men tro det eller ej - en ljuskänslig fläck som kan säga dig om du är vänd mot solen eller vänd mot ändan är faktiskt bättre än ingen ljuskänslig fläck alls. Om du dessutom är på jakt efter ett kallt och mörkt och mysigt ställe att lägga dina ägg är det nästan helt perfekt. Speciellt när du redan har ett finfint doftsinne och simmar som en fisk.


Problemet är att somliga människor fortfarande tror att utvecklingen är något som hände för att den planerade att hända. Men utvecklingen är inte någon varelse, inte någon slags gud som planerar för framtiden och sätter ögon på djur som kan tänkas behöva det lite längre fram, eller tar bort hår från djur som ser lustiga ut i päls. Utvecklingen är en process i överlevnad, en karta över det förgågna och de djur som har klarat sig. De som inte klarat sig finns inte kvar.

Visst kan man fråga sig varför Hajen inte tagit till sig de senaste årmiljonernas alla hippa trender, eller varför Dolksvansen inte hängt med i svängarna och skaffat sig rött blod som alla andra. Det kan man fråga sig och man kan ha mycket roligt medan man läser på och tar reda på som faktiskt har hänt. Eller också kan man ha roligt med att skriva hela långa kåserande insändare om hur lustigt det är att man själv inte vet så speciellt mycket om det man skriver om.

Läs mer!


Om författaren

Författare:
Per Edman

Om artikeln

Publicerad: 15 aug 2007 10:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: