sourze.se

Återinför tjejtaxan, pronto!

Könsdiskriminering hit, och könsdiskriminering dit. Är inte den värsta diskrimineringen av alla att tjejer blir offer för män som vill dem illa?

År 2005 beslutade Sveriges riksdag att det är förbjudet för en frisör att ta mer pengar för en damklippning än en herrklippning. Likaväl förbjöds en bar att ha högre åldersgräns för män än för kvinnor. Men det mest korkade beslutet var ändå när de förbjöd taxibolagen att ta ut tjejtaxa. Det är dock stora frågetecken i alla tre besluten.

En dam har oftast längre hår än en karl, och oftast en mer avancerad frisyr. Det tar alltså över lag längre tid för en frisör att göra en damklippning än en herrklippning, och eftersom tid är pengar särskilt inom servicebranschen, borde det i både teorin och praktiken kosta mer för en dam att klippa sig. Jag är tjej, kvinna, dam, ja kalla det vad ni vill- men jag blev inte förolämpad när jag betalade 30 kronor mer än min tunnhårige far hos frisören. Inte heller kände jag mig könsdiskriminerad.

Vad gäller beslutet om åldersgränser på krogar, är det stora frågetecknet om riksdagen var helt blind för forskares och psykologers uttalande om män och kvinnors olika mognad? Män mognar över lag långsammare än kvinnor. Jag har aldrig stött på en mer mogen man än mig, i samma ålder som jag själv, under hela min tonårsperiod- och jag tror inte att det är en slump, jag ser det varje dag runt omkring mig. Sen är vi väl alla helt överens om att detta beslut inte fungerar i praktiken. Jag som ung tjej kan komma in på vilken nattklubb jag vill, men om jag har med mig min pojkvän så tar det stopp hos dörrvakten. Och ett teoretiskt beslut som inte fungerar i praktiken får ännu fler frågetecken. Ett annat exempel är fildelningslagen där vi, i Sverige, över en natt fick miljoner fler kriminella.

Så till beslutet om tjejtaxan. Jag åker sällan taxi, men när jag gör det är det efter en fest, eller från krogen. Att gå hem i Stockholmsnatten är inget alternativ längre, det vet varenda ung tjej idag. Samhället har tagit ifrån oss den rätten. Och även om flera män nu kommer håva upp stridsyxan och ta fram stora garden, måste ni erkänna att ni är en del av det hela. Det är en del män som gör oss otrygga, och ni måste hjälpa till att lösa problemet, punkt.

Jag tänkte på tjejtaxan senaste gången jag åkte taxi. Det handlar egentligen inte om pengarna, vi pratar struntsummor, utan mer rättigheten vi har att få komma hem trygga. Utan att ha blivit våldtagna, antastade eller spottade på. Det är tjejer som är offren, men det är också vi som blir skuldbelagda. Och i och med borttagningen av tjejtaxan blev vi även spottade på av staten, vår beskyddare.

Om nu taxibolag vill gå in och ta striden för tjejers rättigheter, och sänka priset för en ensam tjej som vill åka taxi hem mitt i natten- varför ska de inte få göra det? Varför ska en lag om könsdiskriminering komma i vägen? Är inte den värsta diskrimineringen av alla att allt fler tjejer faller offer för män som vill dem illa?


Om författaren

Författare:
Anneli Bergqvist

Om artikeln

Publicerad: 26 maj 2007 14:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: