sourze.se

Kasta inte sten i växthus, Maria!

Hur förklarar du basfaktan om koldioxid? Var kommer försiktighetsprincipen in? Maria Wetterstrand, du är mycket dåligt påläst, en dödssynd för en politiker som vill vara trovärdig.

Maria Wetterstrand skriver: "Forskarkåren är mycket enig om att mänsklig påverkan genom växthusgasutsläpp ligger bakom växthuseffekten. Andra teorier har testats noga och ingen av dem är hittills i närheten av att kunna förklara fenomenet med den stigande temperaturen. Koldioxidhalten i atmosfären visar däremot ett tydligt samband med temperaturen, och med människans utsläpp av koldioxid från fossila bränslen. Visst finns det fortfarande de som kastar fram andra teorier förvånansvärt ofta efter att ha fått forskningsanslag från kol- och oljebranschen, men ingen har hittills lyckats övertyga."

Här är hon mycket dåligt påläst, en dödssynd för en politiker som vill vara trovärd. Vilka forskare är det hon hänvisar till? De som skrivit IPCC:s rapport är inte forskare utan övervägande politiskt utvalda personer med uppdrag att skriva ihop något trovärdigt som beskyller västvärldens koldioxidutsläpp för att vara skadlig. Upp till bevis. Koldioxid är en färglös, luktfri och ogiftig gas som är nödvändig för allt liv på jorden. Koldioxiden påverkar inte miljön vilket ofta påstås i media och av politiker. Växthuseffekten på jorden består till 98 av vattenånga och ger 33º C och koldioxiden står för 1. Den av människan generade koldioxiden är mindre än 1 av den naturliga koldioxiden i atmosfären så nu kan Wetterstrand räkna ut hur många grader människan har påverkat klimatet med.

När utsläppen minskade med 30 under depresssionsåren 1929-1932 fortsatte temperaturen att öka på jorden. Under perioden 1940 till 1975 sjönk temperaturen 0,3º C samtidigt som koldioxidutsläppen ökade mycket kraftigt. Sedan 1998 har temperaturen på norra halvklotet inte ökat trots stora ökande utsläpp av koldioxid. Åren 1991-1992 ökade koldioxdhalten i atmosfären 1,46 ppm motsvarande 3 Gton kol. Människan släppte under samma period ut 12 Gton kol. Vart tog de 9 Gtonen vägen som inte finns kvar i atmosfären, Maria? Hur förklarar du dessa basfakta om koldioxid? Var kommer försiktighetsprincipen in?

De viktigaste faktorerna när det gäller klimatförändringar är molnbildningen som styrs av den kosmiska strålningen och solens magnetfält. Detta är faktorer som IPCC inte vågar ta upp för då faller allt annat de säger ihop som ett korthus. Det kan man också kalla en försiktighetsprincip. Boken The Chilling Stars av Henrik Svensmark och Nigel Calder är nyttig läsning för den som vill veta vad han pratar om när han/hon pratar klimat.

För det andra är det elementär kunskap att veta att det är uppvärmningen via en klimatförbättring som höjer koldioxidhalten i atmosfären och inte tvärt om. Slå upp Henry’s Lag och läs på. Kasta inte sten i växthus och släng ut populistiska påståenden om att vi ska tillämpa försiktighetsprincipen. Hur ofta gör du det när du tänker korsa en gata?


Om författaren

Författare:
Fred Goldberg

Om artikeln

Publicerad: 14 maj 2007 11:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: