sourze.se

Korta är korkade

Långa personer tjänar mer än de som är korta i rocken - och det finns fog för det!

Långa människor tjänar mer än korta. Och det förtjänar de. Eftersom de är smartare. Studier har tidigare visat att långa människor har högre lön än sina kortare kollegor. Nu kommer nästa smäll för de småväxta. De är nämligen lite dummare också. Det har forskare vid Princetonuniversitetet i USA kommit fram till. "Så tidigt som vid tre års ålder - före det att skolan har kunnat påverka barnen - och genom hela barndomen, så är längre barn bättre på kognitiva tester", säger en av forskarna enligt Reuters.

Skillnaden i prestationsförmåga minskar med åren, men det är ändå långa personer man hittar på de mer avancerade jobben. Vid vuxen ålder är det mer sannolikt att långa människor väljer högavlönade jobb som kräver mer intelligens att utföra. För amerikanska och brittiska män och kvinnor innebär en längdfördel på tio centimeter ungefär tio procent högre lön. Ska man då lite på dessa resultat? Forskarna själva är båda 173 centimeter, vilket är långt över snittet för amerikanska kvinnor.

Det oundvikliga: jag är 181 cm, två centimeter över medellängden för svenska män. Nio centimeter längre än den grekiske mannen.


Om författaren

Författare:
Olav G Enberg

Om artikeln

Publicerad: 11 maj 2007 10:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: