sourze.se

Film: Mr Beans semester strandar

"Till skillnad från sina föregångare finns det ingen underton av satir eller samhällskritik i Mr Beans semester. Spelet saknar med andra ord undertext och blir därför en aning platt och skämten stannar inte kvar..."

Betyg: G
Titel: Mr Beans semester
Genre: Komedi
Regi: Steve Benelack
Medverkande: Rowan Atkinson, Max Baldry, Emma De Caunes, Willem Dafoe m fl
Speltid: 1 tim 30 min
Premiär: 30 mars

Det som för oss vanliga dödliga är vardagsrutin blir till äventyrliga eskapader i Mr Beans värld. Så när han vinner första pris - en videokamera och en semesterresa till Cannes mitt under filmfestivalen - blir naturligtvis ingenting som man kan förutspå. Mr Beans semester är en historia om när allting går snett, för att till slut bli helt rätt.

Filmfiguren Mr Bean rör sig som ett stort förundrat barn genom tillvaron. Lite som monsieur Hulots - den franske filmskaparen Jacques Tatis filmiska alter ego - engelska barnbarn. Det är något i moderniteten som skaver hos denne anakronistiska figur. Han finner sig inte till rätta, men försöker hela tiden att hänga med i samtidens krav på anpassning till det nya och gör så gott han kan för att dölja att han inte har en susning. Den komiska tvisten förväntas uppstå i krocken mellan den nya och den gamla tidens pespektiv på tillvaron och vi kan spåra det komiska greppet tillbaka till Chaplins filmer. Men till skillnad från sina föregångare finns det ingen underton av satir eller samhällskritik i Mr Beans semester. Spelet saknar med andra ord undertext och blir därför en aning platt och skämten stannar inte kvar, har ingen mening bortom sig själva och blir därmed aningen påfrestande efter ett tag.

Det är synd, för Rowan Atkinson som spelar Mr Bean och som till mångas förtjusning gjort det sedan 1990 i TV-serier och sen 1997 även på film, är utan tvekan en i raden av 1900-talets komiska genier. Hans figur placerar sig i en klassisk komisk tradition från stumfilmens situationskomik till den senare slapsticksvarianten. Han har en alldeles egen stil, som till stor del uttrycks genom det säregna kroppsspråket.

På den här semesterresan inträffar en mängd tokroliga situationer och förvecklingar i Mr Beans intention att ta sig till Cannes. Med på resan har han en liten kille, som på grund av ett av Beans tilltag skilts från sin far. Det blir en kringelikrokig väg, som han hela tiden dokumenterar med sin videokamera. Något som i slutet kommer att visa sig förvandlar honom från en galen engelsk barnkidnappare till en filmhjälte av stora mått. Det roliga är att allt sker till synes utan att Mr Bean själv fattar någonting, han har som barnet bara låtit den för tillfället uppkomna situationen styra hans handlande. Medan alla andra försöker vända situationen till sin egen fördel, vandrar han lyckligt vidare med sin kamera, för att till sent om sider nå sina semesterdrömmars mål: havet. Slutet gott. Allting gott.


Om författaren

Författare:
Monika Wehlin

Om artikeln

Publicerad: 27 mar 2007 18:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: