sourze.se

Jag tycker synd om Göran Persson

"Jag undrar vad Göran Persson tänkte när han tackade ja till Erik Fichtelius och dokumentärserien om hans liv som partiledare och statsminister."

Jag undrar vad Göran Persson tänkte när han tackade ja till Erik Fichtelius och dokumentärserien om hans liv som partiledare och statsminister. Att han skulle avgå som en kung, vara firad och aktad, att hans politiska gärning skulle vara så betydelsefull att han kunde säga vad som helst. Kanske tänkte han att allt detta skitsnack om allt och alla ändå skulle klippas bort. Göran Persson har alltid talat öppenhjärtligt i olika sammanhang med det har aldrig resulterat i annat än lite löst skvaller.

Men nu satte han sig framför kameran antog rollen som landsfader och levde ut sina känslor. Att han skulle behöva avgå på ett sådant förnedrande sätt efter valnederlaget 2006 fanns inte ens i hans sinnebild. Eftersom inte ens Göran Persson kunde förutspå framtiden levererar han en bild av sig själv som bekräftar alla fördomar. En man som blivit så stor att han tappat den verklighetsnära kontakten och mest är själbelåten och bufflig. Ack så fel det blir.

Erik Fichtelis gör ingenting för att mildra Göran Perssons frispråkighet. Tvärtom får han ge sin bild utan att några följdfrågor ställs om huruvida han också hade ett eget ansvar. Det är synd. Striden mellan höger- och vänsterfalangen i partiet till exempel - där Erik Åsbrinks avgång blottade konflikten. Eller hur kvinnorna behandlades av en gubbig och grabbig maktklick. Vi såg hur illa Margot Wallström mådde när hon var socialminister och vallokomotiv och lämnades utanför alla strategiska beslut. Men vi lämnas utan analys och utan svar - bortsett från Göran Perssons egna förstås.

Jag undrar hur det här ska sluta. Det är två program kvar. I ankdammen Sverige stormar det just nu. Alla skäller på Persson och Persson fortsätter att utmana. Han anklagas till och med för att ljuga, men det har jag svårt att tro. Till vilken nytta och varför? Göran Persson är inte dum, men uppenbarligen en dålig strateg.

Jag tycker synd om Göran Persson. Jag tyckte synd om honom när han avgick på valnatten. Jag tyckte synd om honom därför att han ensam fått skulden för partiets valnederlag. Jag tycker det är synd att han tar avsked av folket och kollegor på detta klantiga sätt. Göran Persson har också goda sidor.


Om författaren

Författare:
Lotta Gröning

Om artikeln

Publicerad: 22 mar 2007 18:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: