sourze.se

Utnyttja ditt relationskapital!

"Jag undrar hur många det finns vars främsta strävan i livet är att undvika att "hamna i utanförskap" stå utanför arbetsmarknaden och istället hamna i innanförskap på till exempel McDonalds."

Då och då dimper det ned olika studenttidningar i mitt brevinkast. Det är mycket fokus på hur man ska skaffa jobb, intervjuer med arbetsrekryterare och artiklar om olika arbeten studenter fått efter sin utbildning. Ganska ofta står det om "kontakter" och "nätverk".

Med "nätverk" menas grupper med människor som man umgås med på fritiden. Med "kontakter" menas de människor man känner och umgås med privat. Tidningarna uppmuntrar sina läsare att skaffa nätverk och kontakter för att lättare komma in på arbetsmarknaden.

Jag undrar vad det är för slags människor som har en sådan syn på tillvaron. Det jag ser framför mig är unga folkpartister som börjar studera på universitet efter gymnasiet. De sitter ensama i sina studentrum och studerar hela tiden för att få höga betyg på sina kurser som de har valt för att de leder till jobb. Sedan engagerar de sig i nationer, går ut på krogen och privatfester för att skaffa kontakter och ett socialt nätverk.

Det är en ganska intressant syn dessa tidningar har på unga människor, eller också är det arbetsförmedlarna som har fått för sig att människor fungerar på det sättet. Jag undrar hur många det finns vars främsta strävan i livet är att undvika att "hamna i utanförskap" stå utanför arbetsmarknaden och istället hamna i innanförskap på till exempel McDonalds. Fast människor som "nätverkar" har väl i och för sig som mål att få jobb inom de område de utbildat sig inom.

Dock så borde det finnas någon gräns även för den sortens människor. Det är nog inte många som till sin livspartner föreslår att de borde avla kontakter för att utöka sitt sociala nätverk. Fast barn är väl i och för sig kanske inte så bra kontakter när det gäller att avancera inom näringslivet.

Ett par goda råd om nätverkande från internet:

’Att nätverka aktivt är också av vikt 2. Sök dig till samma golfklubb som de du vill bli vän med. När du knutit kontakt och lämnat ut ditt visitkort - glöm inte att följa upp 3 och underhålla dina kontakter 4. Belasta inte i onödan folk i ditt nätverks periferi 5’
- Länk: dagensps.se

’Dina kontakter är din "relationsportfölj" så var rädd om den. Organisera din nätverksbank på ett sätt så du inte slarvar eller glömmer bort viktiga kontakter för framtiden.’
- Länk: allaannonser.se


Om författaren

Författare:
Daniel Lundberg

Om artikeln

Publicerad: 15 mar 2007 10:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: