sourze.se

Film: "Den innersta kretsen" - Så skapas en man

"Den innersta kretsen är en film om män för män och kvinnor som vill veta något om män. Sedd så är den sevärd. Däremot håller den inte måttet som den stora filmen om kalla kriget ur ett amerikanskt perspektiv."

Betyg: G
Titel: Den innersta kretsen
Genre: Drama/thriller
Regi: Robert De Niro
Medverkande: Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, William Hurt, Joe Pesci, John Turturro, Robert De Niro m fl
Speltid: 2 tim 47 min
Premiär: 9 mars

När Robert De Niro regisserar den amerikanska kalla kriget filmen Den innersta kretsen - The Good Shepherd på engelska - gör han det med sig själv i rollen som gudfader i form av en av huvudfigurerna bakom CIA:s bildande 1947. En blinkning till sitt eget genombrott som en av USA:s största skådespelare i Francis Ford Coppolas "Gudfadern del II" från 1974. Mer än så är inte hans skådespelarinsats i den här filmen och är inte ämnad att vara heller. I stället spänner De Niro regissörsmusklerna med ambition att göra stor film av USA:s historia från andra världskrigets början till den misslyckade invasionen av Cuba 1961. Det projektet, som utgör ramberättelsen blir trots de nästan tre timmar som filmen - alldeles för lång - tar på sig att berätta sin historia en rapsodisk exposé och inte särskilt väl fungerande gestaltat drama. Däremot är filmens tema: hur en amerikansk pojke blir en amerikansk man en lektion i manlighet, som är lika angelägen i dag med Irak-kriget som kontext, som då när amerikanska värden stod på spel i ett annat historiskt sammanhang.

Filmens huvudperson, den tidigt faderslösa Edward Wilson, studerar litteratur vid Yale. Året är 1939 och det centrala i hans liv är att han blir invald i Skull and Bones, universitetets hemliga och statustyngda herrklubb - ett sektliknande ordenssällskap där män danas. Initieringsriten går i förnedringens tecken och där efter avkrävs Edward en personlig hemlighet för att binda ett obrytbart lojalitetsband med gruppens medlemmar.

Som en parentes kan nämnas att samtidigt som filmens fiktive Edward studerar vid Yale gör den blivande presidenten John F. Kennedy detsamma i verkligheten vid Harvard, ett annat av USA:s elituniversitet. Ett faktum som inte nämns i filmen, men som finns där som en intertext och gör Edward extra intressant som filmfigur.

Matt Damon är perfekt i rollen som den grå tjänstemannen, som på grund av sin osvikliga lojalitet, iver att tjäna landet och sin korrekt diskreta karaktär blir rekryterad till den nystartade Central Intelligence Agency, mer känt som CIA. För honom, liksom för flera av hans studiekamrater - nätverket - ett naturligt steg från universitetets hemliga klubb till nationens. Damon spelar Edward med små medel och trots byråkratens trenchcoat, hatt och portfölj lyckas han göra en gripande gestaltning av denne till det yttre intetsägande ämbetsman. Han är en av tusentals, utvald, men ändå en dussinmänniska genom att han låter sig styras av den plikt som han fått inpräntad i sig sen barnsben. Plikten mot landet i första hand och inte mot sig själv och sitt eget hjärta. Den verklige presidents ord: "Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, utan vad du kan göra för ditt land" ekar i mitt bakhuvud och tar gestalt i Edward. På det personliga planet innebär det förödande konsekvenser, eftersom han offrar allt annat och därmed på ett kusligt sätt förvandlas till sitt arbete. Med tiden genomför han det allt mer mekaniskt, även när det griper in och förstör livet för honom själv och dem han älskar.

"Jag lever med ett spöke" skriker hans sexiga hustru, spelad av Angelina Jolie, som allt mer förtvinar i sin mans skugga. Han har aldrig älskat henne. Hans hjärta tillhör en annan, men henne avstår han ifrån då plikten som man kallar. Kvinnoporträtten i filmen är irriterande fyrkantigt tillyxade och om det inte vore en film om skapandet av en viss typ av manlighet skulle jag ha svårt att överse med deras stereotypa karaktärer. I stället blir kvinnornas perifera roll i filmen ett konsekvent grepp, som lyfter fram manlighetens öde, som De Niro på ett subtilt sätt ifrågasätter. Matt Damons utmärkta skådespeleri får sällskap av andra finstämt gestaltade biroller av bland andra Alec Baldwin, William Hurt, Joe Pesci och John Turturro förutom Robert De Niro själv.

Den innersta kretsen är en film om män för män och kvinnor som vill veta något om män. Sedd så är den sevärd. Däremot håller den inte måttet som den stora filmen om kalla kriget ur ett amerikanskt perspektiv.


Om författaren

Författare:
Monika Wehlin

Om artikeln

Publicerad: 06 mar 2007 10:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: