sourze.se

Girighet kan inte få styra världens öde

"Det finns en märklig teori som hävdar att bara marknadskrafterna får styra ohämmat, kommer det alla till del, och världen blir bättre. Jag fattar inte att någon människa över huvud taget kan ta ett sådant tänkande på allvar."

Dagens globala kapitalism är kortsiktig och lynnig. Marknaden styr. Jordens resurser utarmas. De som roffar åt sig blir rikare. De fattiga blir fattigare.

Det går inte längre att prata om svenska företag, eller italienska företag, de allra flesta stora företag i världen är multinationella. De etablerar sig i länder där de kan köpa billig arbetskraft eller där de kan utvinna råvaror. Då de inte längre är i behov av arbetskraften, eller då råvarorna tagit slut, flyttar de därifrån.

Det finns en märklig teori som hävdar att bara marknadskrafterna får styra ohämmat, kommer det alla till del, och världen blir bättre. Jag fattar inte att någon människa över huvud taget kan ta ett sådant tänkande på allvar.

Vi kan inte fortsätta att låta girighet styra världens framtida öde. Vem tar ansvaret för världens globala utveckling? Vem ställer sig upp och säger: Det är mitt ansvar, som världsmedborgare och människa?

Det finns modiga och starka kvinnor och män som vill ta det ansvaret. De har bestämt sig för att bidra till världsförändringen. De finns till exempel i organisationer som Greenpeace, Amnesty, Läkare utan gränser etc etc .

"Den som har mest prylar när han dör vinner" såg jag för första gången på en affisch från Loesje. Döden tänker vi inte så gärna på, ändå är det en sak som är säker och det är att vi alla kommer att dö. Men våra efterkommande kommer att leva kvar och planeten kommer att fortsätta existera även utan oss.

Vi måste sätta stopp för vissa saker för att barnen och barnbarnen också ska kunna få bra liv. De personer som tjänar stora pengar på miljöförstörelsen, jag tror inte att de slutar för att någon ordnar en demonstration eller delar ut flygblad. De behöver stoppas på andra sätt. Handgripigen och med olagliga medel, det tror jag inte heller är en speciellt framkomlig väg.

Med stöd av lagen och med stöd av regeringen och riksdagen däremot, tror jag att man har större chans att agera effektivt. Viken lag? kanske ni frågar. Ja den lag som era valda riksdagsmän har stiftat. Det är riksdagen som stiftar lagar. Och vilka sitter i riksdagen, jo de folkvalda. Det är så det fungerar. Gå med i riksdagen och stifta nya lagar! Rättvisa och effektiva lagar som kan användas för att stoppa all dålig behandling av människor och av miljö.

Detta är anledningen till att jag tycker att det är dags för alla autonoma grupper, alla världsförändrare, alla tänkande människor att slå sina kloka huvuden ihop och bli partipolitiska, ställa upp i valet 2010. Göra era röster hörda. Samla ert bästa tänkande för att få makt att påverka, för att få inflytande i samhället. Vem som helst av er kan bli vår nästa statsminister, tänk på det.
Jaha, ni gillar inte toppstyrda organisationer, ni gillar inte samhällets institutioner. Det är mycket förståeligt, men nu lever vi i just den här världen och just vid den här tidpunkten. Och det är så här det ser ut. Det är dags att göra något åt saken innan det är försent.

Partiet Global Solidaritet, som jag tagit initiativet till, ska verka för att samla allas bästa tänkande, verka för rättvisa och internationellt samarbete och mot kortsiktighet och girighet. Den girighet som förstör och utarmar planeten. Vi andas alla samma luft, vi är alla människor, vi hör ihop, nationsgränserna är bara konstgjort skapade barriärer som ska separera oss från varandra.


Om författaren

Författare:
Gunilla Hasselberg

Om artikeln

Publicerad: 28 feb 2007 15:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: