sourze.se

Alliansens skola - en skola för rika och smarta?

För vem vill Alliansen göra skola och utbildning? Eleverna eller företagen? Kan vi förvänta oss en framtid med återinförade av skolaga, bibelläxor mm?

Det finns inget företag eller institution som ändrats så mycket som den svenska skolan. Den har gått från katekesskola och skola för de rika till flumskola och, verkar det, tillbaks till ett mellanting mellan katekes och rikemansfavör.

Björklund vill dela upp skolan i ett teoretiskt program, yrkesförberedande och ren lärlingsutbildning. Detta låter fint då han dessutom säger att alla som vill skall kunna läsa in gymnasiet på Komvux även om de väljer icke studieförberedande program. Saken är bara den att Björklunds regeringsvänner monterar ner Komuvux genom att ge mindre anslag, göra det svårare för "vuxna" att läsa vid Komvux samt minskar pengar totalt till utbildning i Sverige.


Pengarna drog tillbaks

Inför valet utlovades att Alliansen skulle betala de dubbla till skolan mot vad Socialdemokraterna utlovade. Av det dubbla har blivit motsatsen. Alltså, man har dragit ner med de miljoner som utlovades för stöd till skolorna.
Intressant är att min egen gymnasieskola måste banta ner närmare en miljon från en redan snålt tilltagen budget.
Jag tror att Alliansen vill ha en skola som skräddarsys för näringslivets behov, minskar tillgången på intellektuella förmågor, skapar fler av sk gamla stammens plugghästar där betygen för snabbt inlärd kunskap belönas med MVG.
Alliansen vill inte ha självständiga, tänkande, reflekterande elever som reagerar mot samhället.


Elitsamhälle

De vill skapa ett elitsamhälle där människor vet sin plats och där borgligheten avgör vem som är studiebegåvad eller ej. Ungefär som i "gamla goda tider". Den nya skolmodellen låter ok vid en snabb blick. Yrkesutbildning, kan väl aldrig vara fel. Jo om det sker på bekostnad av att det blir som förr, bara de socialt sämst lottade som går lärlingsutbildningar etc. Och så blir det. Överklassen går i teoretiska program, invandrarbarn ur lägre sociala familjer, fattigmansbarn hamnar i sk yrkesprogram och lärlingsprogram. Den enda fördelen jag kan se - och den blir dyrköpt - är att vänstern i Sverige kommer att gå framåt igen om några år.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2007 09:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: