sourze.se

Engagemanget var inte större förr

Det finns en kollektiv föreställning om att engagemanget var större förr. Unga var mer engagerade, protesterade vilt mot krig och kvinnor brände sina bh:s ute på gatorna. Men var det verkligen så?

I samband med den ofta kontroversielle regissören Vilgot Sjöman sände SVT hans kanske mest kända verk "Jag är Nyfiken Gul" är jag förvånad över att den mest har blivit ihågkommen för sina sexscener, och inte för sitt radikala politiska budskap, eller snarare avsaknaden som finns hos de människor Lena Nyman möter.

I en scen där Nyman frågar vanliga svenskar ute på gatan om klasskillnader i ett 60-tals Stockholm, skulle lika gärna kunnat ha gjorts idag och man hade fått samma fega svar. De flesta i filmen vill inte bekänna att klasskillnaderna existerar, inte ens inom LO. Dock har jag svårt att tänka mig att personer idag hade svarat lika ogenomtänkt som många gör i filmen.

Dessutom framstår den politiska medvetenheten som mycket låg, den som faktiskt klarar sig undan med hedern i behåll är den dåvarande kommunikationsministern Olof Palme. De mest pinsamma insatserna står svenska charterresenärer som precis har kommit tillbaks från Spanien, som under denna tid styrdes av diktatorn Franco och där resenärerna inte ens hade reflekterat något närmare om deras agerande inte hade kunnat ses som ett ställningstagande för regimen. Och detta under de brinnande åren i mitten på 60-talet, ett årtionde som blivit historiskt för den politiska medvetenhet som rådde då, den märks det inte mycket av Sjömans film, förutom att åskådaren själv förstår att det är avsaknaden av detta engagemang som han vill visa.

Kanske är det inte konstigt att debatterna efter filmen handlade om det verkligen var okej att visa en ung Börje Ahlsteds halverigerade snopp och Lena Nymans mulliga kropp naken. Blir inte en sådan diskussion ett bevis för att den politiska medvetenheten kanske inte alls var så utbredd bland gemene man som många idag vill tro?

Medan människor idag ofta ses som politiskt ointresserade eller mindre insatta i ämnen jämfört med då och unga idag bryr sig bara om ytliga saker som de matas med via medier som mode, skvaller, sport, dokusåpor och TV-serier. Fast dessa fritidsintressen behöver inte alls utesluta engagemang i och för betydligt viktigare frågor. Jag har under min tid i SACO Studentråd mött flera kompetenta och verkligen engagerade unga människor som har tagit sig tid att sätta sig in i frågor och som har velat påverka sin egen utbildning.

Även i min vardag under fikaraster när dessa lämnat de mer triviala diskussionerna diskuteras politiska utspel, nyheter, ekonomi, miljö och kultur. Även om de vardagliga fikabordsdiskussionerna knappast löser några världsproblem så visar de på att det finns ett stort medvetande och engagemang också hos människor idag.
Det finns alltså all anledning att revidera uppfattningen om bristande engagemang hos unga idag och uppfattningen om att detta var betydligt större bland tidigare generationer.


Om författaren

Författare:
Henrik D. Ragnevi

Om artikeln

Publicerad: 21 feb 2007 22:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: