sourze.se

Det är marginaleffekterna som styr

Onsdagen 31/1 hade vi på jobbet besök från facket IF Metall, som upplyste oss om: konsekvenserna av alliansens politik.

De högre avgifterna för fack och a-kassa innebär, enligt facket, att deltidsanställda får det svårare att vara med i a-kassan. På grund av att avgiftshöjningen inte är inkomstrelaterad, alltså: den som är arbetslös och tar en deltidsanställning, måste omedelbart börja betala avgiften till a-kassa och därmed minskar marginalerna på nettolönen. Med andra ord, det lönar sig inte att arbeta deltid även om detta är enda alternativet. Aftonbladet meddelar 3/2 om värnpliktige David som betalar 1/7 av lönen, i lumpen, till a-kassan. Hans lön är 2500 kronor netto i månaden, varav den nya a-kassavgiften är 350 kronor, mot tidigare 70 kronor i månaden.

De för närvarande arbetslösa slipper, av förståeliga själ höjningen, men så fort de tar en deltidstjänst blir de omedelbart betalningsskyldiga: hur är det då med alliansens motto, om att det ska löna sig att arbeta? Blir det lönsamt att ta ett jobb och hur är det med trygghetsförsäkringen i framtiden, om man blir utan jobb? Det kan faktiskt hända den bästa.

”Vi kan inte bygga våra system på undantag”, förklarar arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins pressekreterare. Det är synd för både fallet David och de deltidsarbetslösa, strider mot de löften alliansen gick till val på, utan minskar istället löntagare i de lägre inkomstskiktens marginaler ytterligare.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 10 feb 2007 17:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: