sourze.se

Låt oss bena upp klimatfrågan

Du vet hur det är men inte hur det kommer att bli? Vill experterna verkligen veta det?

Å ena sidan har vi västvärlden och jag ska tala om Sverige. Men det ser likadant ut i resten av västvärlden. Som det tjatas, om hur fantastiska grönsaker vi har fått till vårt kalla land. Grönsakerna kommer från hela världen, men mest från Asien och Afrika. Javisst, är det underbart att gå i saluhallen eller till torget, välja och vraka bland grönsaker man inte ens kan stava till. Grönsaker jag inte ens vet hur jag ska tillaga. Men roligt är det. I nästan alla radio och TV-program har de matlagningsprogram och då kokas, de mest fantastiska rätter med, ja just det, med grönsaker från hela världen.

Vi ska inte glömma frukterna, alla de exotiska frukter som också kommit till vårt land från alla världens hörn. Även för dessa finns kokböcker i meterhöga travar. Olika ris och pastasorter regnar över oss. Sist men inte minst har vi det som kallas rättvisemärkningen. Kaffe, från Colombia, te från Kina och andra produkter som kommer från länder som ligger väldigt långt bort från oss, häruppe i norr. Vi pratar med stolthet om hur fantastiskt det är i vårt nya mångkulturella mat land. Det tycker jag också att vi ska vara.

Vem frågar hur alla dessa fantastiska grönsaker och exotiska frukter kommer hit? De transporteras i tusentals mil, med flyg och lastbilar, sällan med tåg. Efter tsunamin talade alla om hur vi skulle hjälpa till, om man bortser från miljarderna som samlats in. Det handlar om att återupprätta thailändarnas största inkomstkälla, turismen. Det betyder flygresor, vilket i nästa steg betyder utsläpp.

I Kina bor för närvarande 1,4 miljarder människor och de blir fler för varje decennium. Det är några stycken. I Indien bor det nästan lika många människor som också blir fler. Precis som i resten av världens länder, ökar befolkningen på vårt klot.

I Bergslagen i Sverige fanns det en gång en blomstrande gruvindustri. Den lades ner på 1970-talet. Nu har företag från hela världen, mest Asien, mutan in över 350 gruvor. De är på jakt efter guld, silver, tenn m.m. Det fanns och verkar finnas en hel del metaller kvar att plocka upp ur gruvorna. Det betyder massor av nya jobb, men å andra sidan, än mer utsläpp. Allt fler kineser och indier vill ha elektricitet och allt som följer med det. De vill ha en bil att sig fram med. Mer utsläpp!

Å andra sidan har vi ett jordklot, vars värme sakta men säkert håller på att öka, enligt en relativt enig expertis. Hur tror ni att det här kommer att sluta?

Jag tror inte att det är speciellt många människor som vill sänka sin standard. Däremot tror jag att de flesta vill höja den. Är det mänskligt att vilja göra det? Javisst är det! Fler och fler människor på ett klot som inte växer i omfång. Fler och fler som vill njuta av det enda liv de får! Fler och fler som är giriga och makthungriga! Fler och fler som vill ha en bit av den goda kakan! Tja, som jag ser det kommer det att gå åt helvete, men innan det kommer att gå åt helvete, kommer mitt liv att fyllas med god mat, ljuvlig musik, sköna naturupplevelser, böcker och glada dagar!

Jag tänker inte ägna mitt enda liv åt att gråta över människans egenskaper. Egenskaper som skapat allt, en del av oss åtnjuter, som nu allt fler, i allt raskare fart också vill ta del av. Nu är mittbenan klar. Fast för tillfället är det nog bra mycket mer hår på ena sidan av benan. Undra om det kommer hinna bli jämnt skägg?


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2007 09:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: