sourze.se

SKI varnade Forsmark om SVT:s granskning

"Det mest otäcka av allt är att alla gubbar som styr svensk kärnkraftsindustri nu gör sitt bästa för att lägga locket på. Allmänheten får inte oroas. Alltså ska de låtsas att allt är under kontroll."

Jag gillar tv-serien Simpsons. Med mitt oregelbundna liv är det hopplöst att följa tv-serier. Det är perfekt med de här korta fristående komediavsnitten som Vänner, Frasier, Seinfeld. Eller Simpsons, som sagt. Homer är en kul kille som varken tar livet eller jobbet på för stort allvar.

Att inte ta jobbet på för stort allvar är i allmänhet sunt. Fast kanske inte om man som Homer jobbar på ett kärnkraftverk. När lamporna i kontrollrummet blinkar för mycket häller han vatten över dem. Han vet aldrig vilken knapp det är han ska trycka på när det krisar sig. Homer drar sig inte heller för att jobba berusad.

Det tycks tyvärr som att de som jobbar i våra svenska kärnkraftverk är lite inspirerade av Homer Simpson. Jag har läst hela den omtalade interna rapporten från Forsmark. Den är skrämmande.

Jag är kärnkraftsmotståndare, men inte främst av rädsla för säkerheten i själva kraftverken. Jag tycker mest det är korkat att vi producerar en massa el som vi egentligen inte skulle behöva och att den produceras på ett sätt som är ohållbart i längden uran växer inte på träd direkt. Och som dessutom skapar en massa farligt avfall vi inte vet hur vi ska ta hand om.

Efter att ha läst Forsmarksrapporten har jag ändrat mig. Det finns fler skäl att vara kärnkraftsmotståndare. Det är uppenbart att det var mer tur än skicklighet att olyckan i Forsmark i somras inte fick värre konsekvenser. En härdsmälta eller till och med en explosion hade kunnat inträffa.

Det blev strömavbrott, två av reservgeneratorerna visade sig inte fungera. Bara tur att de övriga två funkade. I kontrollrummet gick det inte att läsa av helt och hållet vad som hände i reaktortanken. Faktum är att de inte riktigt visste om de fått stopp på skiten. Det tog också väldigt lång tid innan de tog problemen på allvar. Nu är de polisanmälda av kärnkraftsinspektionen.

Olyckan i somras hade kunnat undvikas, eller kraftigt lindras, om Forsmark lärt av tidigare misstag. Men eftersom vinsten och produktionen går före säkerheten har ingen tid lagts på att lära av andra incidenter. Olyckan kostade ett par miljarder kronor för ägaren Vattenfall. Dessutom höjda elpriser för oss konsumenter. Ändå säger Vattenfall att de är nöjda med Forsmarks ledning. Inom vilken annan industri håller man varandra så om ryggen att det är helt okej att slösa bort 2 miljarder?

Det mest otäcka av allt är att alla gubbar som styr svensk kärnkraftsindustri nu gör sitt bästa för att lägga locket på. Allmänheten får inte oroas. Alltså ska de låtsas att allt är under kontroll. De tycker nästan det är bra att säkerheten är dålig, för då kan den ju bara förbättras. Varje olycka är ett steg framåt, för då får de testa sina säkerhetssystem. Statens kontrollorgan SKI ringde och varnade Forsmarks ledning att SVT höll på att granska säkerheten, så de kunde hålla sig undan.

När jag var i TV-debatt med en representant från SKI och en från Forsmark var de såta vänner utanför studion. Staten och kapitalet går hand i hand och den ena handen vet precis vad det är som den andra gör.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 01 feb 2007 12:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: