sourze.se

Mitt liv på Nya Zeeland

"Frysen fyller jag på med stutar och får ur egna hagen. Vi är så gott som självförsörjande med eget kött utom när det gäller griskött. Sen kör jag genom öppna lantbrukslandskap mot bergen i öster där det ligger en liten stad och där mitt jobb är."

Vad skiljer mitt liv här från mitt liv i Sverige? Svaret är svårt då jag ju lever som jag alltid gjort, åtmindstonde trodde jag det men jag har omskapats i mitt levnadssätt och i mina vanor. Jag behöver bara gå igenom mina dagliga sysslor så ser jag hur jag har förändrats. Vaknar strax efter klockan 5 av att tupparna gal. Jag har två tuppar och en handfull med höns så jag är självförsörjande på ägg så gott som året om. Somnar om för jag behöver inte gå upp förrän klockan 6, vaknar igen kvart i sex av att mjölkbonden i gården intill kör sin motorcykel upp genom hagarna för att fösa hem korna för mjölkning. Några minuter senare hörs flera hundra kor gå genom hagarna ner mot mjölk ladan. Det låter fattigt men det är lantbrukare med datorer och high tech. Jag ligger kvar i sängen och lurar en stund tills väckarklockans larm går. Klär på mej tracksuit och pedometer. Vi har en kampanj på jobbet som heter 30 minutes a day push play, gå eller rör på dej åtmindstonde 30 minuter per dag. Pedometern är mitt sätt att kolla att jag går 10,000 steg per dag. Nu är det min tur att sätta fart, på med jandalsen, badtofflor med mellan tårna flörp, hundarna ska ut på promenad och jag ska flytta det mobila elstaketet så mina få stutar får mera fräscht gräs. Jag går en sväng i hagarna för att se att alla vattenhoar har vatten och alla djur mår bra, jag kollar hästens hovar och ger honom några brödbitar, ser till att fåren ser ut att må bra, jag matar hönsen och katterna. Sen är det dags att göra mej själv redo för att köra till jobbet. Inte att förglömma slip- slap-wrap, slip on a shirt, slap on some sunscreen, wrap on your sunnies, kläder, solskyddsfaktor och solglasögon för att skydda för solen landsomfattande kampanj med roliga tecknade tv-inslag, en räka som smetar in sej med dressing tar på solbrillor, sveper in sej i en sallads t-shirt och sen slänger sej på grillen!

Innan jag går ut genom dörren öppnar jag vår jätttestora frys och tar ut middagsmat. Frysen fyller jag på med stutar och får ur egna hagen. Vi är så gott som självförsörjande med eget kött utom när det gäller griskött. Sen kör jag genom öppna lantbrukslandskap mot bergen i öster där det ligger en liten stad och där mitt jobb är. Ja, jag har riktiga pumps och dräkt när jag jobbar, det är inte nån slapp beach kultur inte!

På lunchen går jag till min lokala lantmännen butik och köper torkad majs till mina höns och mina vita duvor. Tittar in i en av de lokala secondhandaffärerna och köper en stor plåtbricka som jag ska måla om och ha att bära in disken på när vi grillar ute. På vägen hem tar jag en sväng förbi lokala köttaffären och köper djypfryst kycklingfärs till mina hundar.

Väl hemma är det promenad med hundarna som gäller och kolla alla djuren och utfodra dom som ska utfodras. Går en sväng genom mitt grönsaksland och plockar vad jag behöver för middagen, potatis, spenat, tomater och lite annat. Här nere heter det inte att socialstyrelsen rekommenderar 7-8 brödskivor per dag utan man betonar att det är viktigt att äta flera portioner grönsaker, "4 servings of greens".

Sommartid på kvällen lagar vi middag ute på den stora gasolgrillen. Vintertid när solen går ner kl 18 och det kan bli minusgrader på natten, tänder vi brasan och kokar soppa. Vi har vår årliga semester i december runt jul och nyår då vi har högsommar. Många har baches, sommartsuga, vid havet, eller tältar nära till beachen under jul och nyår. Vi har alla mindre än en timmes körväg till beachen, det må vara öst eller västkust, syd eller nordkust.

Jag tror att mitt liv här nere kan sammanfattas som att jag är en så kallad lifestyleblocker. Bor ute på landet men har inget riktigt jordbruk och pendlar till stan för att jobba och det är som om året bara består av april till september sen börjar det om igen.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 31 jan 2007 08:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: