sourze.se

Registret för organdonationer i läkarnas händer?

Det finns människor i Sverige som väntar på nya organ för sin överlevnad. Utan en ny njure,lever eller ett hjärta kommer de att dö!

I förrgår visade TV4:s Drevet en mycket gripande historia om en liten flicka som är i ett trängande behov av ett nytt hjärta annars kommer hon att dö inom en snar framtid.
För varje andetag dottern mödosamt drog var det inte svårt att bli berörd av föräldrarnas lidande blickar.

Drevets reporter samtalade med socialminister Göran Hägglund om varför det inte skulle vara en bra idé att lämna över organdonationsregistret till läkarna men hans åsikt var att det är bra som det är idag.

En intervju med en dansk medborgare visade att han hade åkt till Pakistan och köpt sig en ny njure. Dansken hade fått träffa donatorn som berättade att det var på grund av sin fattigdom som han sålde sin ena njure. Fruktansvärt tragisk historia men som dansken sa: Jag har två barn och fick välja mellan liv och död. Jag valde liv!

Som deckarförfattare såg jag följande scenario framför mig om läkarna skulle få lägga vantarna på organdonationsregistret:
En läkare upptäcker att hans enda barn lider av ett obotligt hjärtfel. I registret finns en nu levande persons hjärta och det skulle passa hans dotter. För att göra en lång historia kort: Läkaren ser till att personen med det passande hjärtat "råkar" ut för en olycka och läkarens dotter får ett nytt hjärta.

Löjligt kanske en del av er tycker! Fullt möjligt att utföra skulle jag säga.

Men det fanns en sak som störde mig under inslaget med den hjärtsjuka flickan. Det var att det inte nämndes att för att flickan ska överleva måste ett annat barn dö! En annan familj måste förlora sitt barn för att ge liv åt ett annat.
Det kanske var för traumatiskt för reportrarna att tala om men det hade varit på sin plats att nämna det också!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 27 jan 2007 10:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: