sourze.se

Svenskarna - ett snålt folk?

Vare sig det gäller vin, öl eller sprit så söker vi billig fylla framför kvalitet.

Systembolaget har släppt sin försäljningsstatistik för 2006 Länk: e24.se och den enda slutsatsen man kan dra är att vi är snåla jävlar när det kommer till alkoholen.

Bland vinerna så är det antingen billigt bag-in-the-box som gäller eller vin för under 60 kronor flaskan. Bland spriten toppar billig vodka och whiskey, det enda undantaget är egentligen Absolut som går loss på onaturligt dyra 229 spänn flaskan. Ölen som överlägset leder listan är Sofiero, som gjort kometkarriär på bara några års tid. Visst, bland ölen märks även Mariestads och Norrlands Guld, som kostar ett par kronor mer än de övriga, men ingen av ölen är speciellt dyr.

Ölen är också inhemsk, och säga vad man vill om öl, men svenskarna handlar billigt och varumärkesbaserat. Som ölälskare så skulle jag kunna tips om flera riktigt goda öl som kostar ungefär som Mariestads finns t.ex. ett gäng tjeckiska öl i den prisklassen som är fantastiskt goda i jämförelse, men när festen ska fixas ges prioritet åt billigt och svenskt.

Samtidigt ökar våra löner mer än någonsin och vi konsumerar bara mer och mer. Lyxvaror reklameras överallt och folk tar utan att blinka en TV för 40 lakan på avbetalning eller hostar upp 40 000 kvadratmetern för en lya i centrala Stockholm. Men när det kommer till drickandet är vi kvar i mängdsupandets träsk. Nu kanske någon invänder att vi kanske inte har råd med dyrare alkohol efter att ha spenderat så pass mycket pengar på andra lyxprylar, men det är också totalt skitsnack.

Det är väldigt få personer som, när de väl handlar alkohol, inte skulle ha råd att lägga upp en tjuga mer per vinflaska för att få ett godare vin, eller som inte skulle kunna köpa öl för 150 spänn istället för en hundring sammanlagt. När det gäller spriten så är prisskillnaderna större, och vill man bara grogga så fungerar ju 200-kronorsvodka minst lika bra som en dyrare sort, men seriöst - man blir ju besviken på dryckeskulturen när man läser sådan statistik.

Den säger ungefär "vi vill dricka för att bli fulla". Okej - fair enough. Att bli på lyset är skoj, onekligen. Och det är så många dricker, fortfarande. Även om vi kör det kontintentala stuket på vardagar, typ vin till maten eller ett par after work-bärs, så är det på helgen dags att inmundiga sina åtta starköl och tre groggar när utgången vankas.

Men varför fan ska vi göra det på billigt skit? Av oräkneliga fyllor har jag lärt mig att det är ack så mycket bättre, roligare och trevligare att grunda med goda drycker. En god tjeckisk lager är njutning. En Sofiero är bara mjaha, blaskigt men funkar, nu blir vi fulla, skål. Samma sak med vin, ett riktigt gott vin till maten förhöjer allting, men även med vin tänker vi mjaha, smakar sådär, men full blir man, skål.

Jag vet inte - det är väldigt få människor som inte har råd att lägga ut en hundring extra på en fyllekväll. Om inte annat så ryker ju den där hundringen ändå när man halv tre befinner sig i fyllerusets apstadium och får för sig att en sista drink är en bra idé, så då kan man ju lika gärna slösa ytterligare en hundring för att lägga grunden till ens berusning genom att dricka riktigt goda saker.

Har man inte råd att dricka öl för 15 kronor burken kontra 10-kronorsölen har man nog inte råd att dricka överhuvudtaget och bör överväga att lägga sina pengar på annat, typ mat eller bussbiljetter. Har man inte råd att ta ett gott vin för 70 spänn kontra 50 så är det ingen mening att äta fin middag ändå - man har inte råd med bra råvaror! Blir man bjuden någonstans och vill bjuda värdarna på något, varför fan ska man satsa på att spara in en ynka tjuga på vinet?

Nu säger jag inte att allt billigt är äckligt, men det finns mycket godare alternativ. Och om man ändå ska dricka, varför då börja snåla? Kunde du köpa en soffgrupp för 15 lax så kan du väl fan ha anständigheten att köpa bra vin eller öl också när du bjuder över folk!

Tyvärr är vi fortfarande snåla fyllerister när det kommer till alkoholkonsumption. Finsmakaren i oss försvinner när kröken är runt hörnet. Det är egentligen rätt tragiskt - snålheten gör att fyllans första och ack så vitalt vackra fas alltså innan man är så jävla packad att man inte känner skillnad mellan en pissljummen stöl och kvalitetspilsner förmörkas av äckliga eftersmaker och den dåliga kvalitetens dunkla dofter.

För in i helvete människor, köp något gott och skit i snålandet!


Om författaren

Författare:
Andris Kangeris

Om artikeln

Publicerad: 26 jan 2007 08:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: