sourze.se
Artikelbild

Böghockey - mycket mer än duschar

Stockholm Snipers är en förening där alla oavsett kön, sexuell läggning, etniskt ursprung och ålder kan delta.
Föreningen startades år 2003 som en ishockeyförening. Jag fick till en intervju med en av medlemmarna: Olav Holten.

Stockholm Snipers är en förening där alla oavsett kön, sexuell läggning, etniskt ursprung och ålder kan delta.
Föreningen startades år 2003 som en ishockeyförening. Sedan sommaren 2006 har föreningen verksamhet i flera olika sporter som fotboll, innebandy, basket och handboll. Jag fångade upp en av medlemmarna från Stockholm Snipers och fick till en intervju med Olav Holten.

Olav är en helt vanlig kille som jag lätt skulle falla för på stan, eller gärna prata med över ett glas rött vin. På något sätt känns det skönt att Olav inte tillhör den här "fjolliga" kategorin av bögkillar som är vanlig. Min egen fördom försvinner. Manliga bögar kan spela ishockey! Fast å andra sidan är det ingen fördom för mig, snarare för miljontals andra här i världen.

Namn: Olav Holten
Ålder: 38
Familj: Singel, bor ensam med en plyschkatt
Yrke: Systemarkitekt / Illusionist
Fritidintresse: Foto, skriva och producera musik, film och hockey såklart!
Mat: Sushi och svensk husmanskost.
Krog: Cattelins
Favoritlag förutom Snipers: NY Wizards

Min favoritfråga:
Vem tar du med till en öde ö: Kristoffer, min vän sen 25 år tillbaka.
Och varför: Han är en bra vän, händig och jag vet att jag skulle stå ut med honom

M: Började det som på fritids när man var liten att intresset för ishockey var stort och ni var ett gäng killar som ville träna tillsammans?

O: Det hela började med att en vän till mig hade varit på GayGames i Sidney och fått frågan varför det inte fanns ett böghockeylag i en så stor hockeynation som Sverige. Så efter det bestämde han sig för att försöka dra igång det. Ett par månader senare var vi fem personer som träffades och tillsammans grundade det som nu är Stockholm Snipers.

Föreningen vänder sig först och främst till homo-, bi-, och transsexuella tjejer och killar men heterosexuella personer är naturligtvis välkomna.

M: Varför skriver man att heterosexuella personer är välkomna, är det inte givet eftersom ni skriver att alla är välkomna.

O: Därför att man får den frågan hela tiden. Så det är lika bra att vara lite extra tydlig på den punkten. Vi utesluter inte någon, bara man är openminded. Precis som det borde vara i alla lag!

M: Har ni många heterosexuella med i era lag?

O: Har inte räknat, men det är några stycken och det är en del som är bi men ser sig själva som hetero och lever ett heterosexuellt liv, några som är påväg ut ur garderoben och har laget som deras enda kontakt med bögar osv, så det är en fråga som är svår att svara på. Laget fyller hur som helst sin funktion; att skapa en miljö där man kan lira hockey och vara sig själv utan att behöva bli ifrågasatt eller mobbad.

M: Har det hänt att någon heterosexuell person inte har vågat duscha med er, om tvålen har legat på duschgolvet så kanske man inte vågar böja sig ner efter tvålen?

O: Hehe... det är nästan alltid så i början. De första träningarna brukar nya heterokillar bara raffsa ihop sina prylar och dra direkt utan att duscha. Efter ett tag inser de det fåniga i det beteendet. Det kanske slår dem att de har duschat ihop med bögar hela livet utan att ha vetat om det.

M: När man söker in, skriver man heterosexuell ishockeyspelare vill gå med i erat lag? OBS: Vill duscha ensam?

O: Det där med duscharna är nåt många undrar över, men det är ganska okomplicerat. Det är ju för sporten man befinner sig där, inte duscharna. Är det sex man söker, är Stockholm Snipers fel förening. Vill man lira hockey tillsammans med sjukt schhyssta lagkamrater så har man däremot kommit helt rätt! Något som alla som lirar med oss har känt från första stund är att man känner sig välkommen och att man har väldigt roligt.

M: Händer det någon gång att ni är rädda för att åka ut på plan?

O: Rädda? På vilket sätt?

M: För att åka på stryk, inte i en förlust utan slagsmål pga av att motståndarlaget vet att ni är ett gaylag? Rent generellt inom sporten idag är det mycket bråk på isen och utanför. Är det något som även påverkar er?

O: Vi är ju ännu så länge inte med i någon serie, så det har inte varit något problem än. Det har bara varit vänskapsmatcher hittills, men visst man kan få skador ändå. Jag har ett sprucket revben just nu efter en tackling som kom olyckligt. Lite surt eftersom jag inte får kliva på isen för vår sjukvårdare. Han är irriterande noggrann. Bra, men fan så surt när man vill lira. Nästa säsong skall vi gå med i 4:an som det ser ut nu, så återkom med den frågan om ett år så får vi se.

M: Hur går ni tillväga med att värva medlemmar och fungerar er taktik bra där?

O: Det är svårt att hitta nya medlemmar eftersom det är en så hög tröskel att börja lira, och det är svårt att hitta bögar som har lirat tidigare. Man får verkligen leta med ljus och lykta. Innebandy är mycket lättare, bara att köpa en klubba och börja lira. Men kommer man bara över den där första tröskeln så är man såld! Men det finns plats för alla i vårt hockeylag. Både nybörjare och de som lirat sen barnsben. Vi har två lag. Ett för de som lirat tidigare, och ett nybörjarlag där man får hjälp med grunderna, skridskoteknik, skotteknik, regler mm. Tror vi är rätt unika på att acceptera vuxna nybörjare.

M: Uppmärksammar dom gayvänliga sajterna er på det allra bästa sätt som tex Qx och Sylvester?

O: Jodå, vi har fått en hel del uppmärksamhet, men man skall ju vara medveten om att om vi hade haft en naturlig koppling till parfymer och rynkkrämer hade vi nog fått betydligt fler intervjuer och sponsorer.

M: Stockholms Prides tema i år är sport. Nu om någonsin kommer ni väl passa på att marknadsföra er så mycket som möjligt?

O: Definitivt! Förra året gjorde vi ett bra intryck på Pride-arrangörerna, och de insåg att det finns ett otroligt intresse för mer än glitter och glamour ibland pridedeltagarna.

Olav Holten är en kille vi kommer att se mera av i framtiden tillsammans med hans lagkamrater. Vi håller tummarna så att alla matcher kammas hem med storvinsten.

Se mera info: www.stockholmsnipers.se

Illustration: Pia de Veen, www.piadeveen.com


Om författaren

Författare:
Majsan Keller

Om artikeln

Publicerad: 25 jan 2007 02:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: